-Op de bekende Europese aandelenmarkten wordt vanmorgen een pas op de plaats gemaakt. Plusjes en minnetjes wisselen elkaar af met omzetten die maar weinig voorstellen. Nieuws is er natuurlijk voldoende, maar na de lachwekkende euforie over de besluiten in Griekenland eerder deze week lopen handelaren/beleggers nog steeds met hun hoofd in de wolken. De bereidheid om ergens over na te denken, is dus even volkomen afwezig.
-Toch maar een paar feitjes. Zo blijken de Japanse grote bedrijven een stuk somberder te zijn geworden (uitkomst Tankan-enquete) over de toekomst. Hoe kan dat nou? Alle Japanse cijfers zagen er toch zo goed uit? Als je, zoals de roze brillen en hun vrienden in de media doen, alleen naar de maand-op-maand cijfers kijkt, zijn er misschien nog wel wat plusjes te ontdekken vanwege het tsunami-effect. Kijk je verder dan je neus lang is, dan ziet het beeld er een heel stuk somberder uit. Waarvan akte in die enquete.
-In de VS is er een (voorlopig) einde gekomen aan het pyramide-spel dat de Federal Reserve met het ministerie van financiën speelde. In het officiële jargon heette dat 'quantitative easing' en wat er gebeurde was dat alle staatsleningen die werden uitgegeven, werden gekocht door de FED. Met o.a. als resultaat dat de roze brillen helemaal hyper werden en massaal aandelen gingen kopen. Het waarom en hoezo daarvan blijven onnaspeurlijk, maar het gebeurde wel. Anyway, vanaf nu staat de Fed aan de kant en moeten die staatsleningen weer op de markt verkocht worden. Nu maar eens afwachten wat er met de rente gaat gebeuren.
-In Nederland hebben de financiële brains in Den Haag een oplossing bedacht om de woningmarkt vlot te trekken. De kern van de problemen is natuurlijk dat de prijzen veel te hoog zijn en de verkopers mentaal nog in de lente van 2007 leven, maar onze brains denken dat het halveren van de overdrachtsbelasting die markt op gang kan brengen. Oftewel, de kopers mogen gaan rekenen met een prijsdaling van 3% (die om ook weer onnaspeurlijke redenen betaald moet gaan worden door de banken), terwijl de verkoopprijzen kunnen blijven zoals ze zijn. Deze mensen denken dus dat 3% het verschil gaat maken tussen een markt die op slot zit en een markt die op z'n minst redelijk functioneert. En deze mensen zijn verantwoordelijk voor het wel en wee in Nederland.
vrijdag 1 juli 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Het is wanstaltig te zien hoe gering het begrip van markten is bij Nederlandse bestuurders. In les 1 van de economie leert men dat in een markt vraag en aanbod op elkaar afgestemd worden d.m.v. de prijs. Bij een teveel aan aanbod t.o.v. de vraag, daalt de prijs. In een niet functionerende markt vindt deze afstemming van aanbod op vraag d.m.v. de prijs te traag plaats waardoor kopers wegblijven omdat ze het te duur vinden. Sinds 2008 is de prijs al met 10% gedaald. Kopers blijven echter nog steeds masaal weg. Deze hebben natuurlijk ook door dat je te weinig huis krijgt voor te veel geld. Bovendien is nu het besef door gedrongen dat prijzen kunnen dalen en dat je dus een behoorlijk risico loopt. Een verliesje van 25k euro is zo gemaakt. De verkoop nog steeds 35% minder dan in 2007. Die 3% korting gaat de markt echt niet in een keer weer vlot trekken. Pogingen starters de markt op te krijgen (scheefhuurders dwingen kopen) gaan voorbij aan de beleving van starters: als laatste in de rij weigeren deze de rekening te betalen van het piramidespel. Als starter zonder grote reserves is het risico moeilijk te nemen, helemaal als de zekerheden op de arbeidsmarkt wegvloeien, ouderen er met jouw pensioengelden vandoor gaan, in de globale economie nog veel verborgen rotzooi verwerkt moet worden en we jaren van stagflatie voor de boeg hebben en de overheid het op een bezuinigen zet in tijden van een zwakke economie. Vandaag de dag is de regering de greater fool op de huizenmarkt.
BeantwoordenVerwijderenWaarom wordt er toch zo vaak gesproken over de woningmarkt die "op slot" zit. Naar mijn idee is dit het geval als er werkelijk niets meer verkocht wordt. De verkoop is welliswaar drastisch lager dan 2 jaar geleden maar nog steeds is het meer dan de helft (in aantallen) van wat het was ! Dat betekent dus dat er ook nog steeds mensen zijn die huizen kopen. We rijden dus geen 150 km p/u meer maar nog maar 75 km p/u. Ik denk dat we naar de 100 moeten en dat dan de woningmarkt stabiel is en vraag en aanbod in verhouding.
BeantwoordenVerwijderen