woensdag 6 juli 2011

-Het wil niet echt lukken op de bekende Europese aandelenmarkten. Over een breed front wat lagere noteringen met omzetten die maar weinig voorstellen. De reden? Portugal natuurlijk.

-Portugal? Gisteren is bekend geworden dat de kredietwaardigheid van Portugal flink naar beneden is bijgesteld. En dat gaat een volgende hoofdstuk in de Europese schuldencrisis worden. Volkomen voorspelbaar allemaal, maar blijkbaar waren er nog mensen die hoopten dat de problemen beperkt zouden blijven tot Griekenland. Meer nervositeit dus.

-Die problemen gaan nog wel groter worden want de richting van de beweging in de Europese economie is neerwaarts. Kijk daarvoor alleen maar naar de laatste cijfers over de Europese detailhandelsverkopen die gewoon dalen of naar de laatste cijfers van de inkopers uit de dienstensector. En als dat nog niet voldoende is, kunt u proberen te bedenken wat de (onprettige) gevolgen gaan zijn van de bezuinigingen waar nogal wat regeringen het over hebben.

-In de VS is het beeld volkomen vergelijkbaar. Problemen die in een strak tempo groter worden terwijl de economische groei aan het afzwakken is. Van tijd komt er nog wel eens een meevallend cijfertje beschikbaar, maar het grote beeld is simpel: Steeds meer minnetjes, steeds minder plusjes. Let vooral op de arbeidsmarkt (banen en lonen), op de huizenmarkt en op de bezuinigingsverhalen.

-Over een paar dagen begint het tweede kwartaalresultatenseizoen. In Amsterdam hebben we ons deel van de winstwaarschuwingen al gehad, maar met het bovenstaande in gedachten is er maar een conclusie mogelijk: de resultaten van het genoteerde bedrijfsleven komen onvermijdelijk onder druk te staan. Dat geldt natuurlijk niet voor alle bedrijven, maar wel voor veel.

-Ondertussen (de schoorsteen moet immers blijven branden) probeert de commercie in eendrachtige samenwerking met de pennenlikkers een bubbel op te blazen wat betreft de social media. U weet wel: Facebook, Twitter, LinkedIn en andere bedrijven die volgens de brillen en persberichtenoverschrijvers tot het einde der tijden kunnen blijven groeien. We kunnen dan verwijzen naar de gebeurtenissen van een jaar of tien geleden, maar een beetje bril roept dan dat het nu allemaal anders is. Dit heeft betrekking op de 'nieuwe' mens die alleen maar wil communiceren. Zoek dan voor de aardigheid eens op wat er met MySpace gebeurd is. Dat bedrijf werd een jaar of vier geleden gewaardeerd op $ 12 mrd en is pas verkocht voor $ 35 mln.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten