dinsdag 26 juli 2011

- Op de bekende Europese aandelenmarkten heerst een afwachtende stemming. Plusjes en minnetjes wisselen elkaar af, met omzetten die maar weinig voorstellen. Berichten om iets mee te doen, zijn er meer dan voldoende, maar zoals wel vaker durven handelaren/beleggers geen stellingen in te nemen.

- U weet waarschijnlijk wel waarom. De financiƫle markten zijn zichzelf wijs aan het maken dat de uitkomsten met betrekking tot het wel/niet verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond bepalend gaan zijn voor de toekomstige ontwikkelingen op die markten. En omdat nog steeds tamelijk onduidelijk is hoe dat gaat aflopen, willen alle spelers blijkbaar hun kruit droog houden.

- Het blijft fascinerend om te zien hoe grote groepen mensen kunnen meegaan in de verhalen van een paar spelers en zich dan collectief geen seconde meer afvragen of die verhalen eigenlijk wel ergens op slaan. Of dat er misschien nog andere invalshoeken zijn? Of dat het alleen maar gaan om het beschermen van de eigen posities? Of dat het alleen maar gaat om het verplaatsen van de schuldvraag? etc. etc. Meedenken als basis voor spreken en handelen. En je dan ook nog afvragen waarom er zoveel rare dingen gebeuren op de financiƫle markten.

- Dat schuldenplafond is niet meer dan een faites divers in het grote spel der dingen. En dat grote spel der dingen is vrij simpel: wat gaan alle gevolgen zijn van het alsmaar verder verdwijnen van het vertrouwen in een goede afloop van de problemen bij het grote publiek en de bedrijven. Vertrouwen is het toverwoord en de verantwoordelijke autoriteiten in ongeveer de hele wereld zijn hun keiharde best aan het doen dat vertrouwen zo snel en zo goed mogelijk om zeep te helpen. Met name de vele kostbare plannen die geen enkel positief resultaat hebben opgeleverd en de vele uitspraken over totale rampspoed als er niet nog veel meer geld uitgegeven kan worden, missen hun uitwerking niet. En dan vinden diezelfde autoriteiten het vreemd dat het grote publiek en de bedrijven niet lekker gaan besteden en investeren.

- U mag zelf gaan bedenken wat de gevolgen van het laatste gaan zijn voor de toekomstige resultaten van de bedrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten