vrijdag 15 juli 2011

-Het is vanmorgen vrij rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen zijn niet bijzonder en de indices bewegen zich min of meer rondom de slotstanden van gisteren. Er wordt vooral gekeken naar elkaar en gewacht op de dingen die komen gaan.

-Eén van de dingen waarop gewacht wordt is de uitkomst van de 'stress testen' voor Europese banken die vanmiddag bekend gemaakt wordt nadat de financiële markten gesloten zijn. Dat laatste voorkomt in ieder geval dat er te haastig op gereageerd kan worden en er een verkeerde dynamiek op gang kan komen.

-Er wordt ook wel gewacht op de uitkomst van de discussies in de VS over het ja/nee verhogen van het schuldenplafond. De financiële mannetjes vrezen hel en verdoemenis als dat niet gebeurt. De politici denken daar heel anders over, want als de mogelijke consequenties zo groot zijn, waarom is de lange rente dan nog steeds zo laag? Die extreem lage rente is toch een keihard bewijs van het vertrouwen dat de financiële markten in de VS hebben?

-Hier is kristalhelder zichtbaar dat de financiële wereld en de politici elkaar niet begrijpen. De financiële wereld verwacht dat de politici problemen oplossen en de politici gaan ervan uit dat de financiële wereld alles blijft betalen. Dat laatste is ook waar tot het niet meer gebeurt. Bedenk daarvoor maar wat er in Griekenland gebeurd is. Tot eind 2009 liet de financiële wereld de Grieken overal mee wegkomen en nu staat de lange rente op 15% en weet u ondertussen ook hoe groot de problemen daar zijn.

-Ondertussen is ook het tweede kwartaalresultatenseizoen op gang gekomen. In Nederland hebben we een serie winstwaarschuwingen gehad, maar het kan natuurlijk ook anders. Dat bewijzen bijvoorbeeld de cijfers van Google, JP Morgan en Hugo Boss.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten