maandag 11 juli 2011

-Op de bekende Europese aandelenmarkten is de week niet goed begonnen. Veel wat lagere noteringen met omzetten die overigens voorlopig niet bijzonder zijn. Richtinggevend nieuws is er trouwens ook maar weinig.

-Afgelopen vrijdagmiddag werden er in de VS tamelijk teleurstellende cijfers over de banen-ontwikkeling bekendgemaakt. De realiteit is nog een stuk somberder dan op basis van dat ene getal gedacht kan worden. De beroepsbevolking neemt nog steeds per maand toe, de lonen stijgen niet meer (de inflatie wel) en (heel belangrijk) hebben veel mensen zich helemaal uit de arbeidsmarkt teruggetrokken. En tellen dus niet meer mee als werkloos.

-Tegelijkertijd hebben in de VS de democraten en republikeinen zich volledig ingegraven met betrekking tot het ja/nee verhogen van het schuldenplafond. Van enig constructief overleg is geen enkele sprake. Meer dan een millimeter toegeven wordt gezien als een zware politieke nederlaag die grote gevolgen kan krijgen. Nu is niet zeker wat er allemaal kan gebeuren als de schulden dat plafond gaan bereiken, maar met name het ontbreken van de bereidheid om samen te werken, zorgt voor toenemende nervositeit. Dit is immers lang niet het enige probleem wat opgelost moet worden. Denk maar even aan de arbeid- en de huizenmarkten. En meer nervositeit is nooit goed voor de financiƫle markten.

-Voor de Europese schuldencrisis geldt eigenlijk hetzelfde. Het lukt maar niet om iets te bedenken waarmee een oplossing dichterbij kan komen. Sterker, de meningsverschillen en ruzies nemen alleen maar toe en het vertrouwen in elkaar neemt alleen maar af. En dat maakt het vinden van een oplossing alleen maar moeilijker.

-Elders in de wereld is het net zomin rozengeur en maneschijn. In China is bijvoorbeeld de inflatie uit de hand aan het lopen, een proces wat de autoriteiten gaat dwingen vervelende maatregelen te nemen. Niets mis mee, maar er zijn nog steeds tamelijk veel mensen die denken dat China een belangrijke rol gaat spelen in het wereldwijde economische herstelproces. Nu de problemen in China zelf in een strak tempo aan het toenemen zijn, is de allerhoogste tijd die verwachtingen drastisch naar beneden bij te stellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten