donderdag 30 juni 2011

- Het besluit gistermiddag van het Griekse parlement om akkoord te gaan met de door de regering voorgestelde bezuinigingen werkt vanmorgen nog even door op de bekende Europese aandelenmarkten. Veel meer plusjes dan minnetjes met omzetten die niet bijzonder zijn. Een kinderhand is snel gevuld, want dat besluit is echt niet meer dan een baby-stapje in een hele lange wandeling om de problemen op te lossen.

- Vandaag is het zover: het is Nout Wellink's laatste werkdag. Nout is de man onder wiens toezicht het Nederlandse financiële stelsel volledig geïmplodeerd is, de man onder wiens toezicht er in de jaren daarna niets verbeterd is en de man onder wiens toezicht in die jaren ook de spaarders nog even keihard te grazen worden genomen. En dan zijn er ook nog behoorlijk wat mensen die vinden dat Nout lekker gewerkt heeft. Eén van de argumenten daarvoor is dan dat het in andere landen niet anders is gelopen. Alsof falen geen falen meer is als anderen ook falen. Nout is een wereldkampioen van de training. Als er niets op het spel staat is hij de beste speler op het veld, als het er op aan komt gaat het iedere keer dik mis.

- Falend toezicht dus, zeker ook in de VS. Daar maakte Bank of America bekend een mega-afboeking te gaan nemen in verband met allerlei akkefietjes inzake de eerdere verkoop van hypotheken aan beleggers. Wat is daar zo bijzonder aan? 1) Tot voor kort reserveerde Bank of America nauwelijks geld voor mogelijke problemen met die produkten met als argument dat dat ook niet nodig was. En dan nu $ 20 mrd. Dan is er toch eerder sprake geweest van of misleiding of totale incompetentie? 2) Denken we nou echt dat als er $ 20 mrd apart gezet moet worden vanwege problemen met produkten, dat er dan geen sprake is geweest van fraude en bedrog? En worden er nog mensen ontslagen of worden er nog mensen voor de rechter gedaagd? De vraag stellen is hem beantwoorden. Nog één vraagje. Denken we dat het bij Bank of America gaat blijven of gaan er nog meer van dit soort berichten komen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten