vrijdag 22 juli 2011

- Op de bekende Europese aandelenmarkten zit de stemming er vanmorgen wel in. Bijna alleen maar hogere noteringen met omzetten die niet bijzonder zijn. Blijkbaar wordt het reddingsplan van Griekenland gezien als goed nieuws.

- Grote vraag is natuurlijk of dat ook zo is. Bij AFS denken we van niet, want dit plan kost wel veel geld, maar lost niets op. Het is een kwestie van tijd voordat de stemming weer gaat omslaan. Twee van de grootste problemen van nu worden namelijk niet serieus aangepakt. De Griekse uitstaande schuld blijft veel te hoog en er wordt ongeveer niets gedaan aan de op komst zijnde problemen in andere Europese landen. Tegen de tijd dat er goed naar de details van deze plannen wordt gekeken, gaat er anders over gedacht worden. Twee kleine plusjes zijn dat de ECB zich minder halsstarrig gaat opstellen en dat de particuliere sector om een bijdrage gevraagd gaat worden, maar het grote verhaal is nog steeds: plak er (veel) geld tegen aan en ga voor tijd. En dat verhaal heeft tot nu toe in ieder geval niet gewerkt. Waarom zou het deze keer dan wel lukken?

- Ondertussen gaat het niet beter met de economische ontwikkelingen in grote delen van de wereld. Het nieuws uit de Amerikaanse arbeidsmarkt wil maar niet verbeteren en zonder herstel op die markt blijft de richting van de beweging negatief. En ook in de eurozone worden de berichten niet beter, Gisteren weer een hele serie tegenvallers die betrekking hadden op zowel de industrie als de dienstverlening.

- Het is echt geen toeval dat de resultaten van zoveel bedrijven tegenvallen, ook in Nederland. Vanmorgen maakte TomTom bekend euro 500 mln af te boeken en probeerde uitzender USG People de zaken ook zo positief mogelijk voor te stellen. Exclusief alles wat daar tegenzat, was er sprake van een minimaal winstje. Die tegenvallertjes telden echter op naar bijna euro 40 mln. De werkelijke resultaten waren dus waardeloos.

- Hopelijk krijgen de beleggers meer oog voor al die 'tegenvallertjes' en staren ze zich niet blind op het gooien met geld als middel om problemen op te lossen. Met sentiment is niets mis, maar de langere termijn belegging-performances worden bepaald door fundamentele ontwikkelingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten