donderdag 14 juli 2011

-Ook vanmorgen wil de stemming op de bekende Europese aandelenmarkten er niet inkomen. De omzetten stellen weinig voor, maar er staan veel meer minnetjes dan plusjes. U begrijpt waarom: alle ontwikkelingen met betrekking tot de Europese schuldencrisis.

-Gistermiddag was het in de VS Ben B. 'to the rescue'. De Fed-voorzitter beloofde volgende steunmaatregelen als het binnenkort niet beter gaat met de Amerikaanse economie. Dit is niet alleen zinloos, het wordt ook per dag gevaarlijker. Nog meer steun is een doodlopende weg waar anderen (lees: jongeren) de rekening voor gaan betalen. Al bijna 3 jaar halen de verantwoordelijke autoriteiten echt alles uit de kast om de economie te stimuleren. Denk aan mega-begrotingstekorten, denk aan het gratis geld voor de banken, denk aan QE 1 en 2, denk aan garanties en wat heeft dat allemaal opgeleverd? Vooral veel meer schulden, spaarders die op hun knieƫn zitten, veel pensioenproblemen en, het allerbelangrijkste, nagenoeg geen economisch herstel. En dan gaan we voor de zoveelste keer weer hetzelfde doen? Wat denkt u dan dat het resultaat daarvan gaat zijn?

-In de eurozone blijft het directe eigenbelang van alle betrokken spelers de discussies over een oplossing van de schuldencrisis bepalen. En dus gebeurt er niets. De problemen moeten blijkbaar nog groter worden voor er verder gekeken kan worden dan de belangen van de eigen organisaties. In essentie gaat het om het leggen van een grote puzzel waarbij ook de stukjes die erg op elkaar lijken op de goede plaats terecht moeten komen.

-Nog een waarschuwing. Nu over de productiekant van de economie waar het tot voor kort allemaal wel bleef lopen. De eerste signalen dat het in de industrie aan het veranderen is, worden zichtbaar. Kijk maar naar de laatste cijfers uit Singapore en de eurozone. Niet verrassend natuurlijk, als de afzetverwachtingen naar beneden moeten worden bijgesteld vanwege afzwakkende consumentenbestedingen, krijgt dat onvermijdelijk gevolgen voor de productie.

1 opmerking:

  1. En dan gaan we voor de zoveelste keer weer hetzelfde doen? Wat denkt u dan dat het resultaat daarvan gaat zijn?

    Maar wat stelt u dan voor? De economie moet toch groeien?

    BeantwoordenVerwijderen