dinsdag 12 juli 2011

-Het is een hectische dag op de bekende Europese aandelenmarkten. Bijna alleen maar lagere noteringen met omzetten die hoog zijn en in het geval van de financials zelfs extreem hoog. De reden? Simpel, handelaren/beleggers maken zich meer en meer zorgen over alle mogelijke gevolgen van de Europese schuldencrisis.

-In essentie gaat het om het verdwijnen ven het vertrouwen in een goede afloop. Het is de verantwoordelijke autoriteiten de afgelopen drie jaar niet gelukt om ook maar ergens een oplossing voor te vinden. Sterker, op veel plaatsen zijn de problemen ondertussen alleen maar groter geworden. Daar komt nog bij dat iedereen kan zien dat bij die verantwoordelijke autoriteiten van samenwerking geen sprake is en de onenigheid en het onderlinge wantrouwen alleen maar toenemen.

-En wat gebeurt er als het vertrouwen in een goede afloop verdwijnt? Dan gaan alle spelers zelf op zoek naar volgende punten die een probleem kunnen worden. En als er gezocht wordt, wordt er ook gevonden. Dat in dat proces rijp en groen, groot en klein, belangrijk en onbelangrijk door elkaar gehaald worden, is dan nagenoeg onvermijdelijk. Waardoor de nervositeit verder toeneemt, het vertrouwen verder onder druk komt te staan en de problemen (nog) groter worden. Afnemend vertrouwen zorgt bijvoorbeeld voor een hogere rente waardoor herfinancieringen een stuk duurder/moeilijker worden, de financiƫle problemen van die landen dus verder toenemen en iedereen nog nerveuzer wordt. In de eurozone is een versnellende spiraal omlaag op gang gekomen.

-Bedrijfscijfers in de VS. Gisteravond kwam Alcoa traditioneel als eerste grote bedrijf daar met de tweede kwartaalresultaten. Uitkomst? Niets mis mee. Is dat een goede indicatie voor de resultaten van andere bedrijven? Helaas niet. Alcoa levert vooral aan internationaal opererende industriƫle bedrijven waar het (nu nog) redelijk gaat. De problemen zitten nu al bij alle bedrijven die zich richten op de consumentenmarkten. Reken maar op veel verhalen over serieuze kostenbesparingen om de winsten op peil te houden. Vanmorgen een bericht van Cisco dat een paar duizend mensen wil ontslaan. U mag zelf bedenken wat dat gaat betekenen voor de Amerikaanse arbeidsmarkt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten