donderdag 21 juli 2011

- Op de bekende Europese aandelenmarkten wil de stemming er niet inkomen. Veel wat lagere noteringen met omzetten die, met uitzondering van die voor de financials, helemaal niets voorstellen. Nieuws is er meer dan voldoende, maar de bereidheid om er iets mee te doen is nagenoeg afwezig.

- Belangrijk nieuws was vanmorgen dat Frankrijk en Duitsland het met elkaar eens zouden zijn over een plan van aanpak van de Europese schuldencrisis. Details zijn nog niet bekend gemaakt, maar moeten vanmiddag op de topconferentie besproken worden. En het gaat natuurlijk om al die details die met elkaar bepalen hoe geloofwaardig dat plan is. Als de inhoud van alle plannen van afgelopen 2 jaar op een rijtje worden gezet, is het verstandig om er niet al te veel van te verwachten. Het is sowieso een tamelijk ingewikkeld proces en het verdelen van pijn maakt het alleen maar moeilijker. De grote vraag is of de druk al hoog genoeg is geworden om alle neuzen ruwweg dezelfde kant op te krijgen.

- Er worden ook containers vol met totale onzin uitgekraamd. Zo moet er een Europese kredietwaardigheidbeoordelaar komen. Dat kan natuurlijk geen kwaad, maar er gaat helemaal niets door veranderen. Die beoordelaars geven immers niets meer dan hun mening over de financiƫle situatie van een bedrijf of een land. Waar het om gaat is, wat er daarna gebeurt. Hoe reageren beleggers, overheden en andere betrokkenen op die mening? Nemen ze die voor kennisgeving aan, raken ze in paniek, houden ze er rekening mee etc etc? Het is de reactie erop die bepaalt wat er gebeurt, niet de mening zelf.

- Ondertussen draait de economie gewoon door en blijven de bedrijven met hun plannen en cijfers komen. De economische realiteit wordt minder prettig en dat vertaald zich dus ook in de resultaten van het opgetelde bedrijfsleven. Er zijn uiteraard altijd bedrijven die zich aan een brede beweging weten te onttrekken, maar het opgetelde bedrijfsleven kan dat niet. Die winstwaarschuwingen en winstdalingen waren volkomen voorspelbaar. En als op de recente macro-economische ontwikkelingen gelet wordt, gaat het daar niet bij blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten