maandag 18 juli 2011

-Het loopt vanmorgen opnieuw niet lekker op de bekende Europese aandelenmarkten. Bijna alleen maar minnetjes met omzetten die niet bijzonder zijn. Nieuws is er meer dan voldoende, maar de inhoud ervan geeft vaak nogal te denken. Positief is het in ieder geval niet.

-De stemming staat ook onder druk vanwege de uitkomsten van de stresstesten voor de Europese banken die afgelopen vrijdagmiddag nabeurs gepubliceerd werden. Het viel allemaal niet mee. Niemand rekende erop dat er echt strenge scenario’s gebruikt zouden worden om te testen hoeveel problemen de banken het hoofd kunnen bieden, maar de gebruikte scenario’s waren wel erg bankvriendelijk. Dus deze poging om het vertrouwen van de financiële markten terug te winnen, is behoorlijk mislukt. Als er al iets bewerkstelligd is, dan is het dat de nervositeit van de financiële markten eerder is toe- dan afgenomen. En daarmee ook het vertrouwen in het probleem-oplossend vermogen van de verantwoordelijke autoriteiten.

-Iets vergelijkbaars speelt nu in de VS waar het gaat om het ja/nee verhogen van het schuldenplafond. Het gaat niet eens om de mogelijke consequenties van het niet-bereiken van overeenstemming daarover, het gaat vooral over de onwil/het onvermogen van de verantwoordelijke autoriteiten om gezamenlijk ergens uit te komen.

-Dat verdwijnen van het vertrouwen van het grote publiek krijgt onvermijdelijk economische consequenties. Mensen en bedrijven worden voorzichtiger, gaan minder investeren en besteden en dat gaat de groei onder druk zetten waardoor de financiële en economische problemen alleen maar verder toenemen. Er is zo een spiraal ontstaan van processen die elkaar in negatieve zin versterken.

-Cijfers Philips. Een paar weken geleden liet Philips al weten dat het tegenzat en vanmorgen werd duidelijk hoe erg het is. Het was allemaal niet best en het vervelendste was nog wel dat topman van Houten erg terughoudend was over de nabije toekomst. Begrijpelijk, maar veel herstelperspectief bood hij niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten