dinsdag 19 juli 2011

-Op de bekende Europese aandelenmarkten lijkt de stemming er vanmorgen wel in te zitten. Bijna alleen maar hogere noteringen met omzetten die met uitzondering van die voor de financials eigenlijk niets voorstellen. Aan de inhoud van de berichten kan het niet liggen, die is zeker niet beter, Waarschijnlijk is het een soort technisch herstel, na een paar dagen met koersdalingen hebben we (beleggers/handelaren) gewoon recht op koerswinsten. Of zoiets.

-De twee grote problemen van nu (de schuldencrisis in de eurozone en het schuldenplafond in de VS) blijven alles bepalen. Omdat echt alles en iedereen hier door geraakt wordt, betekent dat natuurlijk ook dat alles en iedereen gaat nadenken of er iets moet gebeuren of dat het verstandiger is om even af te wachten wat er gaat gebeuren. Maar juist omdat sommige partijen wel iets doen, veranderen de prijzen en die andere prijzen kunnen afwachters dan dwingen om toch iets te gaan doen.

-Een voorbeeld: als de aandelenkoersen met een paar procent dalen, kan iedereen rustig blijven, maar als er op enig moment -10% of erger komt te staan, gaan er toch mensen bewegen. Net als met obligaties. Als de verliezen op posities beginnen op te lopen, gaan anderen toch denken of er ook niet verkocht moet worden. En zo kunnen de problemen waar alles mee begonnen in een snel tempo toenemen en weer anderen aan het denken en handelen zetten. Op deze manier kunnen er erg gemakkelijk negatieve sprialen ontstaan en komt de stemming onder druk te staan.

-In dergelijke omstandigheden maken berichten van bedrijven natuurlijk maar weinig indruk. Of het nu goed of slecht nieuws betreft. De toenemende nervositeit is een veel belangrijker factor geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten