-Ook vanmorgen is het erg rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Berichten waar iets mee gedaan kan worden zijn er meer dan voldoende, maar de bereidheid om dat ook te doen is weer behoorlijk afwezig, op een uitzondering na: de waarschuwing van CSM. Omzetten en koersbewegingen stellen dus maar weinig voor.
-Het is ook een dag dat een groep toezichthouders besloten heeft zichzelf weer volkomen belachelijk te maken. Het gaat hier om de toezichthouders in de verzekeringssector. Daar zijn uitgebreide stress testen uitgevoerd met als resultaat dat ongeveer 10% van de verzekeraars meer eigen vermogen moet gaan aantrekken. En wat is hier nou zo belachelijk? Dat betreft de inhoud van de scenario's waar de verzekeraars mee moesten rekenen. Dat waren geen stress testen, dat waren nog niet eens relax testen. Wat gemeten is, is of de verzekeraars kunnen omgaan met minimale tegenvallertjes.
-Griekenland maar weer. Daar moeten de kredietwaardigheidsbeoordelaars iets vinden van alle plannen die worden bedacht. Nu is er niets mis mee dat er goed naar die plannen wordt gekeken en dat die bedrijven daar wat van vinden. Wat er wel mis is en niet een klein beetje, is dat er op basis van die oordelen daarna automatisch dingen gaan gebeuren. Alles en iedereen heeft zichzelf opgelegd wat er moet gebeuren bij ieder standpunt. Dus niet meer zelf nadenken en naar eigen inzicht handelen, nee, bij oordeel A hoort actie B etc.etc. Die oordelen zijn dus geen adviezen, maar hebben de kracht van wetten gekregen. Zelf opgelegde wetten he?, zelf opgelegd. En waar is dat nou voor nodig?
-China dan maar. Meer problemen 'down the road'. De afgelopen jaren heeft de China duizelingwekkende bedragen uitgegeven om de economische groei op een hoog peil te houden. Maar als er in een heel korte tijd extreem veel geld in een economie gepompt wordt, dan gebeuren er ook rare dingen. Met name de lokale overheden blijken erg creatief te zijn geweest. Er wordt nu al serieus gediscussieerd over de vraag hoeveel leningen in problemen gaan komen en hoelang het dus gaat duren voordat de eerste banken 'gered' moeten gaan worden door de centrale overheid. En de mogelijke steunbedragen die nu al over tafel gaan, zijn ook voor Chinese begrippen erg hoog.
dinsdag 5 juli 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten