woensdag 27 juli 2011

- Op de bekende Europese aandelenmarkten wil de stemming er vanmorgen niet lekker inkomen. Veel meer minnetjes dan plusjes met omzetten die weinig bijzonder zijn. Nieuws is er meer dan voldoende en laat vaak aan duidelijkheid niets te wensen te over, maar daar blijft het (voorlopig) bij.

- Nog steeds weten de financiƫle mannetjes/vrouwtjes zichzelf wijs te maken dat de gebeurtenissen met betrekking tot het schuldenplafond in de VS het grote verhaal in het beleggingsland van nu zijn. En dat er dus maar beter gewacht kan worden op de uitkomsten. Bullshit natuurlijk. Dat hele plafond-gedoe stelt de beleggers alleen maar in staat hetzelfde te doen wat ze de politici verwijten. Te weten, het alsmaar vooruit schuiven van het daadwerkelijk bereid zijn onvermijdelijke conclusies te trekken en daar naar te handelen. Je moet nu toch echt ziende blind en horende doof zijn om niet te kunnen concluderen dat de problemen in de wereldeconomie per dag een stuk groter worden en dat daarmee de vooruitzichten van de beurzen ook per dag onprettiger worden.

- Voor een keiharde bevestiging daarvan kan er gekeken worden naar de rode draad in de tweede kwartaalresultaten van het bedrijfsleven. Zeker, er zijn een redelijk aantal bedrijven die mooie tot soms extreem mooie resultaten presenteren. Maar het aantal bedrijven dat winstdalingen moet melden, is sterk aan het toenemen en dan hebben we het maar niet over de verlieslatende bedrijven en alle (forse) eenmalige afboekingen. En nog vervelender zijn de vele verwijzingen in de persberichten naar toekomstige (forse) kostenbesparingen. We hoeven hier hopelijk toch niet uit te leggen dat kostenbesparingen op korte termijn misschien positief voor de betreffende bedrijven zijn, maar dat ze wel de economische groei ondermijnen en dus op langere termijn voor diezelfde bedrijven en het grote publiek heel andere effecten krijgen.

- Nog een klein detail in het roze brillen Nederland herstelverhaal. Zoek eens even uit hoe het gaat met de leegstand in kantoren- en winkelland. Wat denkt u? Zijn steeds meer altijd donkere ramen een indicatie voor herstel of een indicatie voor meer problemen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten