maandag 4 juli 2011

-Het is vanmorgen erg rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen stellen maar weinig voor en nieuws is er ook al niet veel. Er wordt nog wat geherkauwd over Griekenland en het gegeven dat de Amerikaanse markten straks dicht blijven (Independance Day) maakt dat het animo om wat te doen, waarschijnlijk ook minimaal gaat blijven.

-Griekenland dus. Omdat het Griekse parlement vorige week akkoord ging met een aantal stringente bezuinigingsmaatregelen, hebben dit weekend de internationale organisaties de beloofde euro 12 mrd naar Griekenland overgemaakt. Opgelost is er dus helemaal niets, er is een paar maanden tijd gewonnen. En in die paar maanden moet een volgend alles omvattend plan opgesteld worden waarmee de Griekse situatie voor eens en voor altijd wordt rechtgezet.

-Vrijdagmiddag werd er in de VS een meevallertje gemeld. Het cijfer over de inkoopmanagers uit de industrie was hoger dan een maand geleden waar gerekend werd op een daling. De roze brillen overal in de wereld werden helemaal hyper. De realiteit was natuurlijk minder prettig. Het was allemaal voorraadvorming en het cijfer was nog steeds dik lager dan het 2 maanden geleden was. Tegelijkertijd werden er cijfers bekend over de autoverkopen die tegenvielen, over het consumentenvertrouwen dat tegenviel en over de bouwuitgaves die ook tegenvielen. U begrijpt waarschijnlijk wel dat die berichten in brillenland op geen enkele manier terug te vinden waren. En meevallertjes tot in het absurde opblazen en alles wat tegenzit volkomen negeren, en dan enthousiast zijn over de koerswinsten,

-Elders in de wereld zit het ook niet mee. Met name de berichten uit China worden minder goed. En dan maakt het niet meer uit naar waar welke grootheden er gekeken wordt. En uit Japan komen teksten dat grote energiegebruikers gevraagd gaat worden deze zomer fors op het gebruik te bezuinigen. Begrijpelijk natuurlijk, denk maar aan die kerncentrales die door de tsunami getroffen zijn, maar het is geen teken van welk herstel dan ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten