woensdag 20 juli 2011

-De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten lijkt iets te verbeteren nu er een paar dagen geen onverwacht dramatisch slechte berichten bekend zijn geworden. Veel meer plusjes dan minnetjes zijn het resultaat, met omzetten die overigens maar weinig voorstellen. Meevallende tweede kwartaalresultaten van enkele bedrijven ondersteunen het sentimentherstel verder.

-In de twee grote verhalen van nu (de Europese schuldencrisis en het Amerikaanse schuldenplafond) zijn er wel talloze berichten, plannetjes en opzetjes, maar (nog) geen zicht op een geloofwaardige en serieuze oplossing. Morgen is er een volgende Europese topconferentie waar gekeken gaat worden hoe het nu verder moet. Uiteindelijk gaan de verantwoordelijke autoriteiten waarschijnlijk met een paar juridische slimmigheidjes proberen het tij te keren. En dan hopen ze dat de financiƫle markten daar gevoelig voor zijn. De realiteit is helaas dat diezelfde financiƫle markten het vertrouwen in die autoriteiten voor een belangrijk gedeelte verloren hebben en dus extreem kritisch gaan kijken naar ieder voorstel. Met een beetje pech komt daardoor het vertrouwen in een goede afloop daardoor verder onder druk te staan.

-Iets volkomen vergelijkbaars is in de VS aan het gebeuren met die discussies over het schuldenplafond. Hoe geloofwaardig is een mogelijke uitkomst? Iedere uitkomst gaat namelijk ook een aantal onprettige consequenties krijgen en hoe wordt daar mee omgegaan? Worden die weer keurig naar voren geschoven of worden ze onderkend, om maar een vraag te stellen. De roze brillen plus pennenlikkers worden euforisch bij ieder persbericht, de volwassenen onder ons gaan waarschijnlijk een stuk somberder worden.

-Resultaten van bedrijven. Gisteravond meer dan prachtige cijfers van bijvoorbeeld Apple Computers. Grote vraag is nu welke conclusies naar aanleiding daarvan getrokken kunnen worden? Erg weinig, zeggen wij bij AFS. En al helemaal geen over een mogelijk economisch herstel of betere tijden op de beurzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten