donderdag 7 juli 2011

-Er zijn al een paar dagen geen dramatisch slechte berichten bekend geworden dus in het 'nieuwe beleggen' betekent dat dat het gewoon goed gaat en er gekocht kan worden. Veel wat hogere koersen dus.

-In het 'oude beleggen' had men zeker stil gestaan bij de serie winstwaarschuwingen die er geweest is, bij de recente ontwikkelingen in de Europese schuldencrisis en bij alle macro-economische cijfers die beschikbaar zijn gekomen. En hadden met het bovenstaande in gedachten, de koersen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet op de huidige niveaus gestaan.

-In het volcontinuproces van zelfbeschadiging waar de Europese verantwoordelijke autoriteiten nu al een paar jaar mee bezig zijn, is een volgende stap gezet. Men is erg boos op de Amerikaanse kredietwaardigheidsbeoordelaars. En waarom dan wel? Omdat die beoordelaars meningen hebben die de Wellink-klonen niet aanstaan. Nou nou, dat is schrikken. Extreem veel verstandiger is het natuurlijk om zo'n mening niet als een natuurwet te gaan zien, maar als een advies waar je rekening mee gaat houden. Stop onmiddellijk met het weggeven van de eigen beleidsverantwoordelijkheid en -vrijheid.

-Nog meer geeikel: de discussie over een mogelijke bijdrage van de banken aan de 'redding' van Griekenland. Waarom zijn die Grieken in zulke problemen terecht gekomen? Omdat de opgetelde Europese banken veel te veel geld tegen veel te soepele voorwaarden aan de Grieken hebben uitgeleend natuurlijk. Dan gaat dat volkomen voorspelbaar een keer mis en dan moet er lang gesproken worden of die banken misschien een bijdrage moeten leveren. Sinds wanneer zijn bedrijven niet meer verantwoordelijk voor hun eigen stommiteiten? Antwoord: sinds de Wellink-klonen zich maar laten gijzelen door de bankmannetjes. Het is allemaal te triest voor woorden.

-Voor de rest zal er wel weer geneuzeld worden over het korte rentebesluit van de ECB vanmiddag. Allemaal verspilde energie. De inflatie in de eurozone is ruim boven de grenzen die de ECB als doelstelling geformuleerd heeft en bovendien maakt het voor een economie helemaal niets, nada, nul uit of de korte rente 1% of iets hoger is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten