donderdag 28 juli 2011

-Het is weer een dag dat de stemming op de bekende Europese aandelenmarkten zwaar onder druk staat. Toenemende onzekerheid en te veel tegenvallende bedrijfsberichten zijn de belangrijkste redenen dat er nu veel meer minnetjes dan plusjes staan.

-Gisteravond in de VS publiceerde de Federal Reserve het Beige Book, een overzicht over hoe de Amerikaanse economie er nu voorstaat. Korte samenvatting; niet zo best. De al lage groei is verder aan het afzwakken en, nog vervelender, lichtpuntjes zijn op dit moment tamelijk schaars. In combinatie met de maar voortzeurende discussies over dat schuldenplafond en tegenvallende resultaten van te veel bedrijven is het begrijpelijk dat de stemming op de markten onder druk komt te staan.

-We hoeven alleen maar naar de resultatenontwikkeling van het Nederlandse bedrijfsleven te kijken om te zien wat de consequenties zijn van afzwakkende economische groei. Natuurlijk zijn er bedrijven die het goed blijven doen, maar het aantal bedrijven dat tegenvallers moet melden, begint behoorlijk op te lopen. Net zoals het aantal waarschuwingen voor andere tijden behoorlijk begint op te lopen.

-Heel, heel langzaam zijn sommige hotemetoten bereid de ontstane onprettige realiteit te accepteren. Zo heeft de Duitse minister van financiƫn uitspraken gedaan over de tijd die het wel eens kan duren voordat de problemen in Griekenland opgelost zijn. Om uw gedachten even te concentreren: daarbij is het woord 'decennium' gevallen. En om uw humeur niet helemaal te bederven; uiteindelijk gaan alle problemen die de afgelopen jaren zijn ontstaan natuurlijk ook weer opgelost worden. Dat is tot nu toe altijd gebeurd en gaat nu ook weer gebeuren. De grote vragen van nu zijn: 1) hoe diep gaat het financieel-economische dal op allerlei plaatsen worden en 2) hoe lang gaat het duren voordat we daar dan uitgeklommen zijn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten