dinsdag 31 januari 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten is de stemming vanmorgen een heel stuk beter dan gisteren. Veel wat hogere noteringen met omzetten die niet bijzonder zijn. Blijkbaar hebben handelaren/beleggers zichzelf ervan weten te overtuigen dat de uitkomsten van de eurotop gisteren gunstig zijn.

- Wat waren die uitkomsten dan? Vooral dat het verdrag van Maastricht uit 1992 afgestoft is en besloten dat de daarin gemaakte afspraken nu wel gehandhaafd gaan worden. We zullen zien. Dat er ondertussen met betrekking tot Griekenland niets verbeterd is en Portugal op de radar is gekomen, doet er in de ogen van de aandelenmannetjes/vrouwtjes dus niet toe.

- Waar ze waarschijnlijk ook weer blij mee zijn, zijn de berichten dat de ECB binnenkort met een beetje geluk nog eens voor € 1.000 mrd aan zeer goedkoop geld aan de banken gaat verstrekken. En dan hebben we het niet eens over de ongeveer € 500 mrd die de banken ook bij de ECB parkeren. Dit is natuurlijk een volkomen kansloze ontwikkeling, een eenrichtingsweg richting steeds grotere problemen. Hoe en wanneer gaat dit teruggedraaid worden? Wat moet er gebeuren willen de banken weer 'gewoon' gaan doen? Etc. etc.

- Ondertussen waren er ook weer cijfers uit de VS over de ontwikkeling van de inkomens en de bestedingen. Korte samenvatting: het sukkelt een beetje door. Een ding is volkomen zeker; deze uitkomsten gaan de Amerikaanse groeicijfers duidelijk onder druk zetten. 

- En dan is er Heijmans. Eindelijk is er een bedrijf dat accepteert dat het in Nederland binnenkort niet beter gaat met de grond- en huizenmarkten en verlies neemt op posities middels een duidelijke afboeking. Nu maar eens afwachten wat de vele andere spelers op die markten gaan doen. Blijven die volhouden dat het binnenkort wel beter gaat of gaan ze het voorbeeld van Heijmans volgen en wat gaan daar dan de consequenties van zijn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten