donderdag 26 januari 2012

- Op de bekende Europese aandelenbeurzen hebben handelaren/beleggers er zichzelf weer van weten te overtuigen dat het binnenkort economisch wel beter zal gaan. Dat negen van de tien feiten daar flagrant mee in tegenspraak zijn, doet voor de rest niet ter zake. Er is altijd wel ergens een miniplusje te vinden waar men optimistisch over kan worden. Veel plusjes en weinig minnetjes zijn dan het resultaat.

- Gisteren waren er de uitspraken van de Federal Reserve in de VS. De afgelopen jaren heeft de regering-Obama ongeveer $ 3.500 mrd meer uitgegeven dan er binnengekomen is, heeft de Fed zelf voor ongeveer $ 2.000 mrd dingetjes gekocht om de lange rente te verlagen en is de korte rente al een hele tijd extreem laag. En wat heeft dat opgeleverd? Een economisch herstel waarvan de Fed nu zelf zegt dat het niet veel voorstelt, een herstel waarvan de Fed ook zegt dat er behoorlijke neerwaartse risico's over bestaan en een herstel wat nog wel wat meer en grotere maatregelen kan gebruiken. En dan zijn er nog mensen die dit goed nieuws vinden. Echt ongelofelijk.

- Een bijkomstigheid van het in- en alsmaar doorgezette beleid van de monetaire autoriteiten is natuurlijk wel dat de pensioenproblematiek ook in de VS per dag groter wordt en dat de brave burgers die sparen keihard afgestraft worden. Als u wilt leren hoe een bevolking collectief verarmd kan worden, dan hoeft u alleen maar te kijken naar het optreden van de Fed. Ook hier: echt ongelofelijk.

- En in aandelenland blijft men denken/hopen/dromen dat het bovenstaande iets goeds kan opleveren voor het genoteerde bedrijfsleven. Uiteraard moet je dan wel bereid zijn niet te kijken naar de resultaten die de bedrijven nu aan het presenteren zijn. Rode draad? Zeer incidentele topcijfers, een afnemend aantal winststijgingen, een toenemend aantal winstdalingen en ook duidelijk meer echte minnen. Maar binnenkort gaat het beter. Echt ongelofelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten