maandag 16 januari 2012

- Op de bekende Europese aandelenmarkten heerst een afwachtende stemming. Omzetten en koersbewegingen stellen dus maar weinig voor en de indices bewegen rondom de slotstanden van afgelopen vrijdag. De reden hiervoor is duidelijk; de onzekerheid met betrekking tot de Europese schuldencrisis begint weer toe te nemen.

- De neerwaartse bijstelling van de kredietwaardigheid van een aantal Europese landen afgelopen vrijdag heeft daar natuurlijk de belangrijkste bijdrage aan geleverd. Wat de precieze consequenties daarvan gaan zijn, is moeilijk te voorspellen, maar meer onzekerheid is nooit goed. Die neerwaartse bijstelling kwam trouwens niet onverwacht. Vooral het maar niet in staat zijn om in Europees verband een geloofwaardig plan te bedenken om de crisis het hoofd te bieden en het nagenoeg volledig ontbreken van enig initiatief om de groei (banen en inkomens) weer op gang te brengen, hebben een belangrijke rol gespeeld.

- Nu is het vinden van een oplossing sowieso extreem moeilijk omdat er erg veel partijen bij betrokken zijn die ook nog eens allemaal verschillende uitgangspunten hebben en daar bovenop ook nog eens allemaal verschillende idee├źn.

- Op korte termijn zijn het echter de problemen in Griekenland die voor veel meer problemen kunnen zorgen. Er wordt daar nog steeds onderhandeld over het herstructureren van de uitstaande schulden. Omdat de problemen het afgelopen jaar alleen maar groter zijn geworden, wordt er nu ook van de particuliere sector een grotere bijdrage verwacht dan eerder is afgesproken. En de vertegenwoordigers van die sector verzetten zich daar met man en macht tegen. Als zij hun poot stijf houden en er geen overeenkomst komt, dan kunnen er nog rare dingen gaan gebeuren.

- Bedenk overigens altijd dat het hebben van een hoge rating (Nederland) absoluut niet betekent dat er geen grote problemen kunnen ontstaan. Nederland is geen eiland in een oceaan, maar op ongelofelijk veel manieren verbonden met landen waar het een stuk slechter gaat. Als de problemen daar toenemen, kunnen 'wij' ons daar echt niet aan onttrekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten