vrijdag 27 januari 2012


- De bekende Europese aandelenbeurzen zijn vanmorgen wel van start gegaan, maar daar is dan ook ongeveer alles mee gezegd. Omzetten en koersbewegingen stellen voorlopig helemaal niets voor. Berichten zijn er wel, maar er wordt vooral gewacht op cijfers die vanmiddag in de VS gepubliceerd gaan worden.

- Het gaat vanmiddag om de eerste schatting van de economische groei over het vierde kwartaal van 2011. Daar kan zomaar een leuke plus komen te staan. Voor u zich daardoor laat meeslepen, is het echter verstandiger om even terug te denken aan de uitspraken van de Fed over die economie nog maar twee dagen geleden. Korte samenvatting: wij geloven nog niet in een blijvend hoger groeipad, wij denken dat er forse neerwaartse risico's bestaan en wij vinden dat we die economie moeten blijven ondersteunen. Als dat cijfer komt, let dan vooral op de ontwikkeling van de consumentenbestedingen.

- Gisteren werden er ook weer een aantal cijfers gepubliceerd. Iedereen werd helemaal hieper de pieper over de groei van de 'durable orders'. Dat kan, maar om hoeveel geld gaat het dan eigenlijk? Simpel: over $ 6 mrd meer dan een maand eerder. Nu is $ 6 mrd voor iedere particulier erg veel geld, maar in het grote spel der dingen zoals de Amerikaanse economie is het net iets meer dan wisselgeld. Denk ook eens aan het maandelijkse begrotingstekort van minstens $ 90 mrd wat meestal niet eens het nieuws haalt. Of aan de verdere prijsdaling van alle Amerikaanse huizen. Dat plusje kan echt geen kwaad, maar er zijn tegelijkertijd veel grotere minnen.

- Voor de rest was er eindelijk eens een prettig cijfer uit Japan waar de consumentenbestedingen wat toenemen. Is dat het begin van een herstel? Nee natuurlijk, Pas als de balans tussen financieel-economische minnen en plussen duidelijk gaat verschuiven richting plussen, kan er gedacht worden aan betere groeiverhalen. Denk aan het cliché van de zomer en de zwaluw. Dat is niet voor niets een cliché.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten