maandag 9 januari 2012

- De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten is vanmorgen erg afwachtend. Omzetten en koersbewegingen stellen maar weinig voor. Nieuws om iets mee te doen, is er voldoende, maar zoals veel vaker ontbreekt bij handelaren/beleggers de bereidheid om dat ook te doen. En dus sukkelen de indices rondom de slotstanden van vrijdag.

- De onzekerheid met betrekking tot de Europese schuldencrisis blijft de belangrijkste factor op de internationale financiƫle markten. Ook in de VS. Zelfs cijfers over de arbeidsmarkt, daar waar de roze brillen toch enthousiast over waren, konden niet voor hogere koersen zorgen. Dat geeft toch te denken.

- Die arbeidsmarkt ziet er trouwens minder prettig uit dan het lijkt op basis van het aantal nieuwe banen en het werkloosheidspercentage. Het gaat beter dan een tijdje geleden, dat wel, maar daar is alles mee gezegd. De lonen stijgen nog steeds minder dan de prijzen, nog steeds trekken behoorlijk aantallen mensen zich helemaal terug van die arbeidsmarkt en vergeet niet dat de Amerikaanse bevolking ook duidelijk groeit waardoor er per maand sowieso 125.000 banen bij moeten komen.

- In de eurozone gaat het economisch langzaam maar zeker de verkeerde kant op. Zo werd bekend dat de detailhandelsverkopen dalen. Niet alleen in vergelijking met een maand geleden, maar ook in vergelijking met een jaar geleden. Geen teken van kracht. Ook andere berichten uit de verschillende landen geven zwaar te denken en ondermijnen het sentiment. En dan hebben we het maar niet over de verhalen uit Griekenland en Hongarije.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten