maandag 30 januari 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten wil de stemming er vanmorgen niet inkomen. Erg veel lagere noteringen met omzetten die overigens niet bijzonder zijn. Belangrijkste reden daarvoor is natuurlijk weer de toenemende onrust met betrekking tot de Europese schuldencrisis.

- Vandaag is er de zoveelste Europese topconferentie waarvan gehoopt wordt dat er besluiten genomen gaan worden. De kans daarop is echter niet zo groot. Er liggen simpelweg teveel problemen tegelijk op tafel terwijl tegelijkertijd de belangentegenstellingen zeker niet minder worden. Het gaat o.a. over de herfinanciering van de Griekse schulden inclusief de afboekingen, over de invulling van de steunfondsen, over het terugbrengen van de begrotingstekorten en over het stimuleren van de groei, om eens een paar dingen te noemen.

- Afgelopen vrijdag was er het laatste nieuws over de groei van de Amerikaanse economie. Op het eerste gezicht was het best een aardig cijfer, maar als gekeken wordt naar de samenstelling is het beeld minder prettig. De consumentenbestedingen stijgen wel iets, maar de voorraden een stuk meer. En zo waren er meer kanttekeningen te maken. Over de weer dalende besparingen bijvoorbeeld en de wel erg lage inflatie waar mee gerekend werd. Op basis hiervan worden op allerlei plaatsen nu de verwachtingen voor de komende kwartalen al naar beneden bijgesteld.

- En in ons eigen land kwam Philips met de kwartaalresultaten. Er werd al niet veel van verwacht, maar het viel toch nog tegen. Over een breed front was er sprake van druk op de marges waarbij vooral de lichtdivisie het moeilijk had. Eenmalige minnetjes verscherpten het beeld verder. Wat verder wel te denken geeft, zijn de tamelijk terughoudende uitspraken van Philips topman van Houten over de toekomst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten