woensdag 1 februari 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten zit de stemming er vanmorgen wel in. Bijna alleen maar hogere noteringen met omzetten die niet bijzonder zijn. Het waarom is een heel ander verhaal. Alleen als er werkelijk extreem selectief naar het nieuws gekeken wordt (lees: tegenvallend/slecht nieuws bestaat gewoon niet meer), kan er met een enorme hoeveelheid fantasie een positief verhaal bij elkaar verzonnen worden.

- U kunt bijvoorbeeld eens kijken naar de resultaten-ontwikkeling van veel bedrijven. Als u denkt dat het bedrijfsleven bestaat uit Apple, Apple en Apple is er weinig aan de hand. Als uw wereldbeeld ook maar iets breder is, wordt het beeld drastisch anders. Erg veel winstdalingen en een behoorlijk aantal bedrijven die verliezen moeten melden. Neem de laatste cijfers van Amazon. Die waren tamelijk beroerd en de verwachtingen nog slechter. Maar het ging toch juist zo goed met de detailhandelsverkopen en internetverkopen?

- In de VS was er gisteren bijna alleen maar slecht nieuws en wat deden de koersen? Niet omlaag natuurlijk, want het Amerikaanse bedrijfsleven bestaat blijkbaar uit Apple, Apple en Apple. En dan kunnen we blijven volhouden dat de lagere huizenprijzen, het teleurstellende consumentenvertrouwen en het tegenvallende nieuws uit de industrie er gewoon niet toe doen. 

- Er was ook 'goed' nieuws uit de eurozone. Voor de minstens veertigste keer werd bekend dat er bijna een deal is met betrekking tot Griekenland. Dan moet het wel waar zijn en kunnen we dus kopen. Wat kan het leven als aandelenmannetje/vrouwtje toch simpel zijn. En al helemaal als je mag werken met OPM  (Other People's Money).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten