dinsdag 10 januari 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten zit de stemming er vanmorgen lekker in. Veel duidelijk hogere koersen met omzetten die ook alleszins redelijk zijn. Het waarom is een stuk minder duidelijk. Om niet te zeggen volkomen onduidelijk, want de inhoud van de berichten die beschikbaar zijn gekomen, was gewoon tamelijk slecht.

- Zo was er een winstwaarschuwing van Philips. Denken handelaren/beleggers nou echt dat series andere bedrijven zich kunnen blijven onttrekken aan de ontwikkelingen die Philips nu parten spelen? En wat te denken van de cijfers van Alcoa in de VS. Daar werd tamelijk duidelijk dat een daling van de grondstoffenprijzen er op allerlei plaatsen behoorlijk in gaat hakken. Als belegger nog meegaan in de teksten van Alcoa over binnenkort betere tijden, is jezelf gewoon keihard diskwalificeren.

- De laatste cijfers over de kredietverlening in de VS dan maar. Een forse stijging. Goed nieuws? Alleen in de ogen van mensen die niets uitzoeken en nergens over nadenken. Belangrijk in die cijfers was de stijging van de studieleningen. Ook in de VS gaan/blijven jongeren met onvoldoende perspectieven op de arbeidsmarkt lekker studeren. En dan lopen de schulden hard op. Wat denkt u dat dat gegeven betekent voor de toekomstige ontwikkelingen op de huizenmarkten? Wat denkt u van (veel) minder starters?

- Toch nog even wat economie. Nu uit Nederland waar de lonen minder stijgen dan de prijzen, meer ondernemers in het MKB in problemen komen en zelfs een einde is gekomen aan de groei van de vakantiebestedingen, het allerheiligste huis van de Nederlandse samenleving. Maar op de beurzen blijven de koersen stijgen. Je moet er maar op komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten