woensdag 11 januari 2012

- Het grote beeld op de bekende Europese aandelenmarkten is vanmorgen niet echt duidelijk. Plusjes en minnetjes wisselen elkaar af en er wordt vooral gewacht op volgende berichten.

- In de VS was er gisteren sprake van een volgend 'meevallertje', te weten: de uitkomsten van de maandelijkse enquête in het MKB. Daar wordt men iets minder somber, maar in het persbericht wordt nog wel gesproken over 'the economic winter is still here'. En dan hebben we het nog niet eens over de $ 100 mrd die de Amerikaanse regering per maand meer uitgeeft dan er binnenkomt. Kortom, het gaat wel iets beter met die Amerikaanse economie, maar het is beter om niet na te gaan waar die verbetering vandaan komt.

- Een andere belangrijke stimulans voor de verschillende economieën wordt verzorgd door de centrale banken die per dag grotere en gekkere dingen doen om de financiële markten te ondersteunen. De afgelopen 3 jaar hebben die centrale banken voor meer dan $ 8.000 mrd !!! (en nee, dat is geen typefout) ingezet. Zonder heel veel te overdrijven kan wel gesteld worden dat de financiële markten langzaam maar zeker genationaliseerd worden. Vraagje: denkt u dat dat goed kan blijven gaan?
Nog een vraagje: hoe zouden we ervoor staan zonder al die maatregelen?

- Voor de rest blijven de ontwikkelingen in de eurozone de gemoederen bezighouden. Banken in Spanje, veilingen in Italië en reddingsprogramma's in Griekenland en Hongarije. Om eens een paar dingetjes te noemen. Als de oordeel-lat maar laag genoeg gelegd wordt, valt het allemaal wel mee. Maar als we gewoon normaal blijven nadenken, gaat het van kwaad naar erger.

2 opmerkingen:

  1. Kees, heb je gelezen dat het Italiaanse begrotingstekort in het derde kwartaal van vorig jaar is gedaald naar 2.7 procent ?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kees, Je noemt een gigantisch bedrag van 8000 miljard dollar en ik ben nieuwsgierig waar je dat bedrag vandaan haalt. Indien het leningen van de FED zijn via het Discount Window dan zijn het kortlopende leningen die inmiddels zijn terugbetaald.

    BeantwoordenVerwijderen