woensdag 18 januari 2012

- Het is voorlopig tamelijk rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Plusjes en minnetjes wisselen elkaar af, met omzetten die wat hoger zijn dan de afgelopen dagen om deze tijd. Per saldo bewegen de indices zich rondom de slotstanden van gisteren. Berichten zijn er ook meer dan genoeg, maar handelaren/beleggers gaan daar ook weer extreem selectief mee om. Lees: voor tegenvallers worden de ogen gesloten, meevallers worden met gejuich ontvangen.

- Vanmorgen was er bijvoorbeeld het nieuws dat de Wereldbank allerlei groeiverwachtingen naar beneden heeft bijgesteld. Nu komt dat wel vaker voor, maar deze bijstellingen waren fors en al helemaal als tegelijk bedacht wordt dat de voorlaatste cijfers nog maar een maand of zes geleden gepubliceerd werden. Toen werd er voor 2012 gerekend op een eurozone-groei van 1,8%, nu wordt gedacht aan een lichte krimp. Over een verslechtering gesproken. En in aandelenland? Why worry, be happy.

- Gisteren ook weer een meevallend cijfertje over de Amerikaanse industriƫle produktie. Niets mis mee, maar bij AFS blijven we sceptisch over het blijvende herstelverhaal. Belangrijkste reden? Met de Amerikaanse consumenten gaat het maar nauwelijks beter dan een tijd geleden. Denk aan de arbeidsmarkt, denk aan de lonen, denk aan de huizenprijzen en denk eens aan de ontwikkeling van de armoede. Pas als in die factoren sprake gaat zijn van duidelijke verbeteringen, gaan wij geloven in een blijvend herstel. En niet eerder.

- Cijfers ASML. Helemaal goed, geweldige marges over het hele jaar, maar toch minder prachtige cijfers over het vierde kwartaal van 2011 en ASML durft ook geen uitspraken te doen over 2012. Dat geeft alleen maar aan dat zelfs ASML onzeker is over de toekomst. En in aandelenland? Why worry, be happy. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten