vrijdag 6 januari 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten heerst een afwachtende stemming. Berichten zijn er wel, maar de bereidheid om er iets mee te doen, is een heel stuk minder. Omzetten en koersbewegingen stellen dus maar weinig voor.

- Er wordt natuurlijk ook gewacht op de publicatie van de nieuwste Amerikaanse banencijfers vanmiddag om 14.30 uur. Gaat het nou echt beter in die economie of valt het toch wel mee, dat is de grote vraag nadat er de afgelopen weken een serie kleine meevallertjes is bekend geworden.

- Allemaal leuk en aardig, maar alle ontwikkelingen in de eurozone blijven als een donkere wolk boven de internationale financiƫle markten hangen. Iedere keer nieuwe en nog grotere teleurstellingen maken dat handelaren/beleggers erg voorzichtig zijn geworden. Zelfs als er goed nieuws bekend wordt.

- In Nederland gaat het vanmorgen vooral om de verschillende uitspraken die DNB-president Knot gisteravond heeft gedaan. Zo sprak hij over toekomstige kortingen op veel pensioenen. Niets nieuws, meer een acceptatie van een onvermijdelijke realiteit, maar voor het vertrouwen van het Nederlandse publiek natuurlijk geen plus. Knot heeft gisteren waarschijnlijk ook geen vrienden gemaakt bij de makelaars, want hij pleitte voor een beperking van de maximaal mogelijk hypotheek. Geen plus voor de huizenmarkt, om het eens voorzichtig te formuleren. Tenslotte had hij wat teksten over het Europese noodfonds wat in zijn optiek nog wel wat groter mag worden dan € 750 mrd.

- Sta svp eens even stil bij die laatste opmerking. Nog geen 25 maanden geleden leek er niet zo veel aan de hand te zijn in de eurozone en nu is een noodfonds van € 750 mrd te klein. € 750 mrd!!  En behalve die €750 mrd koopt de ECB nog obligaties, krijgen de banken voor enorme bedragen bijna gratis geld en worden er krankzinnige bedragen bij de ECB geparkeerd. Klinkt dit als een herstelverhaal of klinkt dit als alsmaar meer problemen?   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten