woensdag 25 januari 2012

 - De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten is vanmorgen opnieuw tamelijk afwachtend. U kent het verhaal ondertussen wel. De inhoud van de berichten is weinig vrolijk stemmend, maar handelaren/beleggers blijken maar niet bereid daar naar te handelen. Er staan nu wel wat meer minnetjes dan plusjes, maar veel stelt het allemaal niet voor.

- Iedere keer wordt ieder miniplusje opgeblazen tot iets groots en worden de opgetelde serieuze minnen gebagatelliseerd. Gisteren een bijstelling van de economische groeiverwachtingen door het IMF. En het was een dikke neerwaartse bijstelling. Met name de verwachtingen voor de eurozone zijn nu een heel stuk lager dan nog maar een paar maanden geleden. Het IMF heeft het voor 2012 over een lichte recessie. En dat dan de inkoopmanagers in Duitsland iets positiever zijn dan een maand geleden, kan geen kwaad, maar is (nog) geen voorbode voor betere tijden.

- Ook in de VS komen er nog geen betere tijden. Zeker, het vierde kwartaal groeicijfer kan gaan meevallen, maar de koopkracht van alle Amerikanen is aan het dalen (de lonen stijgen duidelijk minder dan de inflatie), de arbeidsmarkt toont te weinig herstel en de huizenprijzen blijven ook maar dalen. Opgeteld is dat simpelweg geen ondersteuning van een groei-verhaal. Er worden wel meer dingen gemaakt, maar gaan ze ook verkocht worden?

- In bedrijvenland waren er fantastische cijfers van Apple (bedankt heel lage lonen in China), maar voor tamelijk veel andere bedrijven is het verhaal heel anders. Exclusief alles wat tegengezeten heeft, gaat het nog wel, maar u snapt ook wel dat cijfers exclusief slecht nieuws niet erg relevant zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten