maandag 23 januari 2012

- De bekende Europese aandelenmarkten komen vanmorgen maar langzaam op gang. Er zijn maar weinig berichten beschikbaar gekomen en de bereidheid om er iets mee te doen is nog minder. Omzetten en koersbewegingen stellen dus niet veel voor.

- Het was even wat rustiger met betrekking tot de ontwikkelingen op de Europese schuldencrisis, maar daar is een einde aan het komen. Het gaat deze dagen vooral om de herstructurering van de Griekse uitstaande staatsschuld die noodzakelijk is voordat de Grieken een volgende hoeveelheid nieuw geld gaan krijgen. De onderhandelingen daarover gaan erg moeizaam en zijn nog steeds niet afgerond. Niet heel verrassend overigens vanwege het grote aantal betrokken partijen en de behoorlijk uit elkaar lopende belangen. Ondertussen worden de Griekse problemen echter per dag groter dus het aantal krantenkoppen gaat snel stijgen.

- Erg opmerkelijk is het verzoek van de Duitse en Franse regering om de banken minder hard aan te pakken teneinde de economie niet meer te belasten dan strikt genomen noodzakelijk is. Als u een 100% zuivere indicatie wilt hebben van de invloed van de banken op het beleid, dan is dit er een. Ondanks alles wat er gebeurt is en de problemen die dat veroorzaakt heeft, blijven de verantwoordelijke autoriteiten erg gevoelig voor de wensen van de financiƫle instellingen.

- In de VS komt later deze week de eerste schatting beschikbaar over de economische groei gedurende het vierde kwartaal. Die gaat misschien wel tegen de 3% op jaarbasis zijn. Is dat dan een voorbode van een blijvend herstel? Bij AFS denken we van niet. Als er een redelijk cijfertje komt, is dat niet gebaseerd op bestedingsgroei van consumenten, maar op begrotingstekorten van de regering, op voorraadvorming in het bedrijfsleven en op dalende importen. Niet echt een blijvende basis voor groei.

- Voor het zover is, krijgen we ook nog een korte rentebesluit van het FOMC van de Federal Reserve te verwerken. Reken maar nergens op. Alles gaat hetzelfde blijven, inclusief teksten over allerlei risico's. Een non-event. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten