dinsdag 17 januari 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten zit de stemming er vanmorgen helemaal in. Bijna alleen maar hogere noteringen met omzetten die overigens niets voorstellen, Is het nieuws dan zo prettig? Nee natuurlijk, maar er zijn geen erg slechte berichten dus gaat het in de ogen van handelaren/beleggers gewoon goed.

- Zo klampt iedereen zich nu vast aan de laatste groeicijfers uit China die zoals gebruikelijk weer heel erg mooi waren. Maar er zijn de afgelopen maanden toch series berichten uit China geweest die minder positief waren? Inderdaad, en daarom geloven wij bij AFS ook helemaal niets van die cijfers. Het gaat in China ongetwijfeld een stuk beter dan in de eurozone en de VS, maar het lijkt ons extreem onwaarschijnlijk dat al die minnetjes/waarschuwingen etc bij elkaar maar zo klein zijn dat het opgetelde Chinese cijfer nu maar net iets minder is dan de cijfers van een tijdje geleden toen er nergens minnetje te vinden waren.

- In aandelenland is nog iets opmerkelijks aan het gebeuren. Nogal wat mensen zijn een stuk somberder geworden over de economie, over de eurocrisis en over allerlei andere ontwikkelingen, maar blijven tegelijkertijd wel volhouden dat de koersen kunnen blijven stijgen. Het is natuurlijk volkomen ondenkbaar dat het gezamenlijke bedrijfsleven niet behoorlijk last gaat krijgen van al die macro-economische minpunten. De winstgroei van veel bedrijven gaat dik lager worden, er gaan veel meer bedrijven verliezen melden en ook andere bedrijfsberichten gaan minder prettig worden. En dan toch hogere koersen. In welke wereld behalve de aandelenwereld kunnen een heleboel minnen opgeteld een plus worden? Helemaal nergens toch?

- Let even op alle berichten met betrekking tot de Europese schuldencrisis. Rode draad? Geen enkel meevallertje, het gaat van kwaad naar erger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten