donderdag 12 januari 2012

- Op de bekende Europese aandelenmarkten is de stemming vanmorgen wel vriendelijk. Een belangrijke reden daarvoor was een tamelijk succesvolle veiling van Spaanse staatsleningen. Veel wat hogere koersen dus, met omzetten die behoorlijk zijn.

- Dat de onderliggende economische realiteit in de eurozone in een strak tempo aan het verslechteren is, wordt door dezelfde handelaren/beleggers volledig genegeerd. Kijk daarvoor alleen maar naar de laatste cijfers uit Duitsland waar de economie in het vierde kwartaal waarschijnlijk iets gekrompen is. Nog erger is het tempo van de verslechtering in die economie. Begin 2011 draaide die economie immers nog als een tiereliertje. Dan denken dat die verslechtering precies stopt bij de nullijn is jezelf ongelofelijk voor de gek houden. Een dikke recessie dus, en dat in de grootste economie van de eurozone.

- Als de berichten uit de VS geloofd moeten worden, gaat het daar beter. Gisteren weer een bevestiging in de vorm van het Beige Book. Toch is het verstandiger daar ongeveer geen waarde aan te hechten, want als het in de VS dan zo de goede kant opgaat, waarom wordt er dan helemaal niets gezegd over het ook maar iets terugdraaien van een van de vele genomen maatregelen? En waarom wordt er dan wel hardop nagedacht over een volgende nieuwe steunmaatregel?

- Meer eurozone. Wanneer gaan de hotemetoten zich realiseren dat iedere maatregel die ze nemen het vertrouwen van het publiek en de bedrijven verder onder druk zet en dus voor meer problemen gaat zorgen? Want wat is de voor de hand liggende gedachte? Als die maatregelen nodig zijn, is er blijkbaar iets goed mis en hoe groter die maatregelen hoe meer er mis moet zijn. En dat is een heel goede reden om zelf voorzichtiger te worden etc. etc.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten