donderdag 5 januari 2012

- Op de bekende Europese aandelenbeurzen wil de stemming er vanmorgen niet inkomen. Bijna alleen maar wat lagere noteringen, met omzetten die overigens niet veel voorstellen. Het is de weer oplaaiende twijfel over de de euroschulden-crisis die het sentiment onder druk zet.

- Het is een paar dagen rustig geweest op het euroschulden-front, maar die rust is nu wel voorbij. Verantwoordelijk daarvoor zijn een aantal berichten uit Italië, uit Spanje, uit Frankrijk en uit Hongarije. Wat daar nou precies gebeurt, doet niet eens zo veel ter zake. Belangrijk is dat met elk bericht duidelijker wordt dat de problemen op allerlei plaatsen gewoon nog groter aan het worden zijn. In het proces van waarheidsvinding wat nu door de wereld aan het trekken is, blijkt dat er de afgelopen jaren toch wel erg veel dingetjes onder het tapijt zijn geschoven.

- De grote vraag wordt dan wat daar de verschillende consequenties van gaan zijn. Gaan alle banken, investeerders, beleggers al het geld wel terugkrijgen wat de afgelopen jaren op veel plaatsen geïnvesteerd is? De toenemende twijfel daarover vertaalt zich bijvoorbeeld in hogere rentevoeten in een paar landen die daardoor alleen al in grotere problemen komen. Etc. etc.

-In de VS lijkt het misschien economisch wat beter te gaan, maar u moet zich niet laten leiden door wat betere maand-op-maand cijfers. Een klein voorbeeld. Met de autoverkopen gaat het beter dan een tijdje geleden. Is dat een herstelverhaal? Nee, niet echt. Het gaat misschien wel beter dan een jaar geleden, maar toen ging het echt serieus slecht. Het grote beeld is dat er nu net zoveel auto's verkocht worden als in 1973 toen er 100 mln !! Amerikanen minder waren. Zo ziet de wereld er toch heel anders uit.

- Let op de financiering van die zogenaamde verbeteringen in de VS. Denk aan de mega-begrotingstekorten, denk aan de ongelofelijk gedaalde besparingen en de sterk gestegen schulden en geef dan antwoord op de vraag hoe goed het nou eigenlijk gaat. En wat de consequenties daarvan op de wat langere termijn kunnen zijn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten