dinsdag 3 januari 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten komt het nieuwe jaar maar langzaam op gang. Ook vanmorgen is het erg rustig. Nieuws, koersbewegingen en omzetten, het stelt allemaal weinig voor.

- Opmerkelijk waren gisteren wel de reacties op de cijfers die beschikbaar kwamen. Alle plussen werden toegeschreven aan nieuws over de Europese inkoopmanagers uit de industrie. Was dat nieuws dan goed? Nee, zeker niet, het was op z'n best minder slecht dan gevreesd. Nog steeds wordt de inhoud van de berichten door handelaren/beleggers extreem selectief beoordeeld. Slecht nieuws bestaat niet, tegenvallend nieuws is goed nieuws en voor goed nieuws zijn geen
woorden te vinden.

- De Europese realiteit wil maar niet verbeteren, ongeacht wat u daar van vindt. Vanmorgen cijfers over de autoverkopen in een paar landen. Korte samenvatting: niet best.

- Een gebied waar maar weinig naar gekeken wordt omdat het economische belang niet zo groot is, is Oost-Europa. Toch beginnen daar de problemen ook behoorlijk op te lopen. Jarenlang lekker veel goedkoop geld lenen blijkt niet zo verstandig te zijn geweest. De betalingsproblemen beginnen toe te nemen. Niet leuk voor de betreffende bevolkingen, maar nog minder leuk voor de verschillende financiers. Een volgende dikke min voor het Europese bankwezen.

- Werkloosheid in Nederland vs werkloosheid in de VS. In Nederland blijken meer vrouwen en studenten naar de arbeidsmarkt te komen om te proberen een baan te vinden met als gevolg dat de werkloosheid toeneemt omdat niet iedereen onmiddellijk een baan vindt. In de VS gebeurt het tegenovergestelde. Daar trekken behoorlijke aantallen mensen zich terug van de arbeidsmarkt omdat het gewoonweg niet lukt om een baan te vinden. En dus daalt daar de werkloosheid. De ontwikkeling van de werkloosheid is dus precies omgekeerd aan de ontwikkeling van economische perspectieven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten