vrijdag 13 januari 2012

- Het is op de altijd wel aanwezige uitzondering na, vanmorgen weer eens erg rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen stellen dus maar weinig voor. Nieuws is er meer dan voldoende, de inhoud ervan geruststellend tegenvallend, maar handelaren/beleggers weigeren gewoon om er naar te kijken, En als je iets niet ziet, hoef je natuurlijk ook niets te doen. Wat kan het leven toch eenvoudig zijn.

- Wat er wel was, waren gisteren bijvoorbeeld de berichten uit de VS. De Kerstverkopen vielen uiteindelijk behoorlijk tegen, met de arbeidsmarkt gaat het weer de verkeerde kant op en de regering-Obama blijft erg veel meer geld uitgeven dan er binnenkomt. Dat klinkt niet als een blijvend herstelverhaal, om het eens extreem genuanceerd te formuleren.

- En dan barst in de VS binnen een paar dagen met een beetje pech weer het schuldenplafond-spektakel los. In augustus vorig jaar heeft een eerdere versie van dat feuilleton het sentiment zwaar onder druk gezet en dat kan heel makkelijk nog een keer gebeuren. 

- In Nederland was er weer nieuws over de huizenmarkt. Deze keer niet over de prijsdalingen, maar over een van de onvermijdelijke gevolgen daarvan: het onderwater komen te staan. Ook in ons land neemt het aantal huishoudens waar de waarde van de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis in een strak tempo toe. Welke invloed denkt u dat die ontwikkeling op het vertrouwen en dus op de economie krijgen? En svp geen makelaars-geneuzel over geen probleem als er betaald kan blijven worden. Of denkt u per ongeluk ook dat het blijven financieren van oplopende verliezen geen gevolgen gaat krijgen? 

- Voor de rest wordt er nog wat nagekauwd op de 'succesvolle' veilingen van Spaanse en Italiaanse staatsleningen gisteren. Doe daar niet aan mee. Probeer liever een antwoord te geven op de vraag: wat is er opgelost? 

1 opmerking:

  1. Kees, in januari 2009 heb je op BNR je ongenoegen geuit over de overname van Amerikaanse ALT A ING hypotheken door de Nederlandse staat. Na drie jaar is er van de 23 miljard inmiddels 40% afgelost tot 14 miljard. En op de blog van Peter Verhaar las ik dat onder ede voor de commissie de Wit is verklaard dat de prognose is dat de staat er met winst uit zal komen... Mijn inziens is er dus wel degelijk iets opgelost

    BeantwoordenVerwijderen