dinsdag 30 november 2010

-Op de bekende Europese aandelenmarkten begint de nervositeit toch toe te nemen. Er wordt langzaam maar zeker meer getwijfeld aan een goede afloop van de problemen die in verschillende landen zijn ontstaan. Het gevolg is dat handelaren/beleggers de kat uit de boom aan het kijken zijn. Omzetten en koersbewegingen stellen (met uitzondering van die voor de financiels natuurlijk) maar weinig voor.

-Eigenlijk is het opmerkelijk dat er in aandelenland niet heftiger wordt gereageerd. Als gekeken wordt wat er op dit moment in de rente- en valutamarkten aan het gebeuren is, dan zijn aandelenmarkten een oase van rust. Grote vraag is dan of de aandelenmannen/vrouwen zich wel willen realiseren wat er aan de hand is?

-Gisteren werden in Brussel de laatste verwachtingen met betrekking tot de groei van Europese Unie voor de komende jaren gepubliceerd. Er wordt gerekend op beperkte plusjes in 2011 en 2012. Een belangrijke bijdrage daaraan wordt geleverd door de blijvend behoorlijke hoge begrotingstekorten overal in de eurozone. Met een begrotingstekort van 5% van het nationaal inkomen is het bereiken van een groei van 2% geen sterk verhaal. Dat betekent dat de particuliere sector het vrij rustig aan (blijft) doen.

-De berichten uit Japan beginnen weer behoorlijk tegen te vallen. Even geleden is er een einde gekomen aan het zoveelste stimuleringsprogramma en prompt vallen de cijfers weer tegen. En wat gaat de Japanse regering dan doen? Weer een volgend plan opstellen om de economie te stimuleren natuurlijk. Als het 10x niet gelukt is, gaat het de 11e keer natuurlijk wel lukken. Of zoiets.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten