vrijdag 5 november 2010

-De euforie over de plannen van de Federal Reserve lijkt vanmorgen op de bekende Europese aandelenmarkten enigszins uitgewerkt te zijn. Er werd nog wel hoger geopend, maar die plussen konden niet worden vastgehouden. Nieuws is er meer dan voldoende, maar de bereidheid om er iets mee te doen, lijkt beperkt.

-Er wordt waarschijnlijk ook gewacht op de cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt die vanmiddag gepubliceerd gaan worden. De NFP (non-farm-payrolls), oftewel: hoeveel banen zijn er de afgelopen maand in de VS bijgekomen? De verwachting is dat er een klein plusje gaat uitkomen.

-Internationaal zijn de eerste reacties op de plannen van de Fed ook wel binnengekomen. Rode draad; de monetaire autoriteiten op andere plaatsen in de wereld zijn zeker niet gelukkig met die plannen. Om het eens voorzichtig te formuleren.

-In Nederland is het thema 'pensioenen' hoog op allerlei agenda's komen te staan. Hoe moet het verder? Wie gaat wat doen? Moeten er andere afspraken gemaakt worden? Er wordt nu door alle belanghebbenden erg hard gewerkt om een zo goed mogelijke uitgangspositie te krijgen.

-Opvallend is de weer scherp toenemende kloof tussen de aandelen- en de obligatiebeleggers. In aandelenland zit de stemming er heel behoorlijk in, terwijl in obligatieland de zorgen in een strak tempo aan het toenemen zijn. De langjarige praktijk heeft wel geleerd dat de obligatiebeleggers erg veel meer gelijk hebben gekregen dan de aandelenmannetjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten