donderdag 4 november 2010

-Erg opmerkelijk. Op de beurzen in Azie en Europa wordt veel positiever gereageerd op de gisteren gepresenteerde plannen van de Amerikaanse Federal Reserve dan op de Amerikaanse beurzen zelf. Wat zien de Amerikaanse handelaren/beleggers niet wat in de rest van de wereld blijkbaar wel gezien wordt? Of zijn die Amerikaanse handelaren/beleggers toch gewoon slimmer dan hun vakbroeders elders in de wereld?

-In de VS gaat de Fed de komende maanden dus voor $ 600 mrd aan staatsleningen kopen in een volgende poging de groei van die economie op gang te houden. Gaat dat werken? Nee natuurlijk. De lange rente in de VS is al extreem laag. Als een extreem lage rente al niet echt zorgt voor aardige cijfers, dan gaat een nog lagere rente daar geen verschil in brengen. Er gebeurt dus helemaal niets in de sfeer van banen en inkomens, de twee met afstand belangrijkste factoren voor groei.

-Minpunten zijn er daarentegen wel. Zo worden de verhoudingen op de financiele markten alsmaar verder verstoord. Geld is veel te goedkoop, sparen wordt per dag onaantrekkelijker, risico's worden volkomen verkeerd geprijsd en waar gaat dat over economie uitgestrooide geld uiteindelijk terechtkomen. Misschien in hogere aandelenkoersen, maar hogere grondstoffenprijzen (en hoe goed is dat voor de gebruikers?) zijn ook een mogelijkheid. Volgende zeepbellen komen er aan.

-Een ander minpunt is dat de koers van de dollar waarschijnlijk gaat dalen en dat de mogelijke internationale samenwerking op monetair gebied verder onder druk is komen te staan. De Fed blijkt geen enkele rekening te willen houden met de belangen van andere landen.

-Andere vragen hebben betrekking op de toekomst. Als het deze keer niet lekker werkt, komt er dan een volgend rondje geldsmijten? En, nog belangrijker, wanneer en hoe gaan al deze maatregelen teruggedraaid worden?

-Kortom: de plussen van de plannen zijn twijfelachtig, de minnen reeel en groot, En dat brengt ons bij de grootste min. Hoeveel vertrouwen kan het grote publiek hebben in de verantwoordelijke autoriteiten als die niets beters kunnen bedenken dan een plan met deze balans van plussen en minnen. Daaruit blijkt toch primair dat de verantwoordelijke autoriteiten behoorlijk de weg kwijt zijn? Een erg onprettige gedachte, zeker in de huidige tijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten