woensdag 1 december 2010

-Op de bekende Europese aandelenmarkten trekken handelaren/beleggers zich vanmorgen niet zoveel aan van de mogelijke problemen in een aantal Europese landen. Over een breed front noteren de koersen wat hoger met omzetten die ook hoger zijn dan de afgelopen dagen. Wat ook helpt is dat er ook enkele berichten bekend zijn gemaakt die als positief gezien kunnen worden. Dat tegelijkertijd de berichten met een wat andere strekking volkomen genegeerd worden, zal niemand meer verbazen.

-Hoe het ook zij, in obligatieland blijft men nadrukkelijk op zoek naar mogelijke pijnpunten. En daar hoeft niet echt hard voor gezocht te worden. Zo is ook Belgiƫ in beeld gekomen. Niet eens zozeer vanwege de financiƫle situatie, maar vooral vanwege de onduidelijke politieke omstandigheden. Hoe kunnen eventuele problemen goed worden aangepakt als er geen regering is?

-Een ander verhaal betreft de volgende stress test voor Europese banken. Na het debacle van een paar maanden geleden (met de Ierse banken is weinig mis, maar ze moeten een halfjaar later wel gered worden) willen de monetaire autoriteiten het een keer overdoen. Dat is een no-win situation. Als de resultaten tegenvallen, kan dat moeilijk openbaar gemaakt worden vanwege alle denkbare vervelende consequenties en als er te creatief met de werkelijkheid wordt omgegaan, komt de geloofwaardigheid van de toezichthouders nog verder onder druk te staan.

-Er was gisteren weer veel nieuws uit de VS. Met de industrie daar gaat het allemaal wel de goede kant op, met de consumenten wat minder. De huizenprijzen blijven dalen en een groot aantal werklozen moet er serieus rekening mee gaan houden dat ze binnen heel afzienbare tijd geen geld meer krijgen. In de VS is de maximale duur van werkloosheidsuitkeringen 99 weken en het parlement maakt niet veel haast met het verlengen van die tijd. Aangezien grote groepen mensen in het najaar van 2008 ontslagen zijn, begint de tijd te dringen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten