dinsdag 23 november 2010

-Op de bekende Europese aandelenmarkten wil de stemming er vanmorgen niet inkomen. Veel wat lagere noteringen met omzetten die, opnieuw met uitzondering van die van de financials, maar weinig voorstellen. Nieuws is er wel, maar de inhoud ervan is niet eenduidig. Positievere en negatievere berichten wisselen elkaar af.

-Vanmorgen de laatste groeicijfers uit Duitsland. In vergelijking met een jaar geleden is de economie daar behoorlijk gegroeid, maar net als in andere Europese landen zwakt die groei sinds een paar maanden duidelijk af.

-Belangrijk in dat verband zijn de bezuinigingen die op veel plaatsen in de wereld worden doorgevoerd. Die overheidsbezuinigingen zijn op gang gekomen nadat precies een jaar geleden in Dubai de eerste schuldencrisis losbarstte waarna een maand later hetzelfde gebeurde in Griekenland. Die crississen hebben voor een behoorlijke omwenteling in het denken over tekorten gezorgd. Met afzwakkende groei als uiteindelijke gevolg.

-In de VS is de discussie over ja/nee bezuinigen minder expliciet. Dat komt ook omdat het financieren van de tekorten daar een stuk makkelijker lijkt te gaan dan in de eurozone. Een zeer belangrijke rol daarin wordt door de Federal Reserve gespeeld, want die Fed is namelijk echt een hele grote koper van staatsleningen. Opgeteld heeft de Fed ondertussen voor bijna $ 900 mrd !!! aan Treasuries gekocht. Het begrip 'vestzak/broekzak' krijgt zo wel een nieuwe betekenis, maar in het grote spel der dingen begint het ook op een pyramidespel te lijken. En we hoeven u hopelijk niet te vertellen wat de onvermijdelijke uitkomst van ieder pyramidespel uiteindelijk is?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten