maandag 15 november 2010

-Het wordt per dag raadselachtiger hoe de Europese aandelenbeleggers zichzelf kunnen blijven wijsmaken dat er in essentie niet zoveel aan de hand is. Vanmorgen wel veel iets lagere noteringen, maar de omzetten stellen maar weinig voor. Nieuws is er voldoende en de inhoud ervan wordt meer dan volledig genegeerd.

-Als het nieuws uit de eurozone op een rijtje gezet wordt, is er echt maar een conclusie mogelijk: de stormbal moet de mast in, en wel snel. De afgelopen dagen waren er al meerdere berichten over sterk afzwakkende groeicijfers en iedereen kan ook weten dat de respectievelijke overheden in de bezuinigingsstand zijn gaan staan. Dat belooft natuurlijk niets goeds voor de economie.

-Daar bovenop komen nog de verhalen over de problemen met de uitstaande schulden in landen als Griekenland en Ierland. Die zorgen voor toenemende nervositeit op de Europese rentemarkten en ook daar gaat helemaal niets goeds van komen, om het eens heel voorzichtig te formuleren. Niet voor die landen en niet voor de belastingbetalers in de andere landen. En dat is het positieve scenario. Het kan makkelijk erger worden. Denk daƤrvoor maar even aan het begrip 'vertrouwensverlies' en alle mogelijke gevolgen.

-Tegenvallende macroberichten in combinatie met toenemende zorgen in renteland en dan in aandelenland gewoon door hompetompen. Je moet er maar opkomen.

-Vanmorgen in Japan eindelijk eens een meevallertje. Het groeicijfer over het derde kwartaal kwam duidelijk hoger uit dan de verwachtingen. De reden: het optreden van de Japanse overheid die met subsidies/garanties etc. weer heeft geprobeerd de economie een duw in de goede richting te geven. Met enig succes dus, al waarschuwen alle economen nu al voor een weer afzwakkende groei omdat die stimulansen gestopt zijn en de private sector het stokje niet wil overnemen.

-In China lijken de maatregelen om de speculatie op de onroerend markt onder controle te krijgen toch iets serieuzer dan eerder gedacht werd. Met name de kredietverlening van de banken mag niet meer groeien dan tot voor kort normaal was..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten