donderdag 18 november 2010

-Op de bekende Europese aandelenmarkten zit de stemming er vanmorgen heel behoorlijk in. Over een breed front hogere, en soms duidelijk hogere noteringen,met omzetten die best aardig zijn. Het waarom ervan is waarschijnlijk een combinatie van wat meer vertrouwen in een mogelijke oplossing voor de Ierse problemen en een aantal berichten van bedrijven die wel meevielen.

-Uiteraard gaat het nog steeds over Ierland. Er lijkt sprake te gaan zijn van een ' reddingsplan'. Mooi, maar dat is natuurlijk ook welbegrepen eigenbelang van een paar belangrijke Europese landen. Zeker een aantal Duitse en Franse banken hebben grote belangen in Ierland. Herstructureren en verliezen nemen is ongeveer het laatste waar die banken aan willen denken. Beter is om er nog wat gemeenschapsgeld in te donderen en te hopen dat het allemaal goed komt.

-Vanmiddag in de VS een optreden van Fed-directeur Elisabeth Duke in het Amerikaanse parlement. Mevrouw Duke gaat tamelijk sombere uitspraken doen (haar speech is al bekendgemaakt) over hoeveel huisuitzettingen de Federal Reserve denkt dat er de komende jaren nog gaan plaatsvinden. Dat gaan er maar weinig minder zijn dan de afgelopen jaren. Anders geformuleerd: de Federal Reserve verwacht dat de problemen op de Amerikaanse huizenmarkten nog wel een paar jaar gaan duren. En u weet ook al heel lang dat de Fed nooit somber wil zijn. Misschien kunt u dan zelf even stilstaan bij de vraag wat dit gaat betekenen voor het economische herstel in dat land.

-Meer VS. Deze weken wordt er vanwege de situatie in de eurozone even niet zo goed naar de VS gekeken, maar daar zijn nogal wat staten en steden in serieuze financiele problemen gekomen. De faillissementen komen er aan, dan gaat er beter naar gekeken worden en het nagenoeg onvermijdelijke gevolg daarvan is dat de nervositeit dan in een strak tempo gaat toenemen. Die problemen zijn namelijk veel groter dan veel mensen nu bereid zijn om te geloven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten