dinsdag 16 november 2010

-De stemming wil er vanmorgen op de bekende Europese aandelenmarkten niet inkomen. Over een breed front noteren de koersen wat lager, met omzetten die ook vandaag laag zijn. Het zijn vooral de verhalen met betrekking tot het oplossen van de problemen in Ierland die het sentiment onder druk zetten.

-Het gaat in essentie natuurlijk niet om Ierland. Waar het om gaat is of er in de eurozone voldoende probleemoplossend vermogen is. Is men in de eurozone in staat de problemen die er al zijn en nog komen op een nette manier op te lossen? En het vertrouwen daarin wordt alsmaar verder ondermijnd naarmate het langer duurt voordat er inzake Ierland een zeker consensus ontstaat. En die vermindering van vertrouwen in een goede afloop, kan heel makkelijk ook op allerlei andere plaatsen een negatieve invloed gaan uitoefenen. Denk bijvoorbeeld aan hogere risico-opslagen.

-In de VS was er gisteren een beter dan verwacht cijfer over de detailhandelsverkopen. Meer verkopen is goed nieuws, maar minder duidelijk is hoe dat kan als de inkomens niet stijgen, de arbeidsmarkt stagneert, de huizenprijzen blijven dalen, de armoede toeneemt en er nog wel meer tegenvallende ontwikkelingen te vinden zijn.

-In China wordt nu duidelijker dat het de regering ernst is met het onder controle brengen van de kredietverlening en de oplopende inflatie. Voor handelaren/beleggers is dat in vergelijking met even geleden een extra onzekerheid die het vertrouwen onder druk zet. U kunt zelf naar de koersontwikkelingen van de afgelopen dagen kijken om te zien wat daar voorlopig de gevolgen van zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten