donderdag 11 november 2010

-Het is vanmorgen weer wachten, wachten en nog meer wachten op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen stellen met uitzondering van die bij de financials, echt helemaal niets voor. Nieuws is er voldoende, maar zoals wel vaker zijn de handelaren/beleggers niet bereid er iets mee te doen.

-Is het in Europa-aandelenland al een paar dagen erg rustig, in Europa-obligatieland neemt de nervositeit per dag. Dat heeft alles te maken met de berichten uit Ierland en een paar Zuid-Europese landen waar de problemen in een zeer strak tempo aan het toenemen zijn en er geen enkel zicht is op een structurele oplossing. Voorlopig is het allemaal pappen en nathouden, met oplopende problemen als gevolg.

-En dus is het een kwestie van tijd voordat de discussie over de toekomst van de euro weer gaat losbarsten. Er gaan met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de komende tijd rare dingen gebeuren, maar de introductie van de euro was een heel belangrijke en grote stap in het proces van Europese eenwording. Daar stappen terug inzetten is hetzelfde als een doos van Pandora openen. De gevolgen daarvan gaan volkomen onvoorspelbaar zijn en mogelijk voor een behoorlijke chaos zorgen. Alles en iedereen gaat zich daar met man en macht tegen verzetten.

-Gisteravond in de VS slecht nieuws van Cisco. Het bedrijf stelde de omzetgroeiverwachtingen nadrukkelijk naar beneden bij. Geen indicatie dat het beter blijft gaan in de wereld, eerder een indicatie dat er minder prettige tijden aankomen. Ook de verschillende berichten van bedrijven over wel sterk stijgende grondstoffenprijzen terwijl tegelijkertijd de eindprijzen niet verhoogd kunnen worden, geven te denken.

-Meer onrust in pensioenenland. Het begint per dag duidelijker te worden dat de bestaande toezeggingen niet gehonoreerd kunnen worden. Wat er nu gebeurt is dat er overal discussie op gang komen met als onderwerp: proberen we alle minpunten vooruit te schuiven of gaan we accepteren wat er aan de hand is en onprettige besluiten nemen. En dan maar eens wachten hoe het publiek hier op gaat reageren en wat de economische gevolgen daarvan gaan zijn..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten