dinsdag 9 november 2010

-Op de bekende Europese aandelenmarkten is de stemming er in de loop van de ochtend wel ingekomen. Over een breed front hogere noteringen met omzetten die, met uitzondering van die voor de financials, nauwelijks iets voorstellen. Een paar kopers blijken voldoende. Nieuws is er ook, maar wordt ongeveer genegeerd.

-Er is in ieder geval geen enkele bereidheid om stil te staan bij enkele cijfers die gepubliceerd zijn. Zo begint het nieuws uit Duitsland minder prettig te worden. Tot voor kort ging het daar allemaal de goede kant op, maar er komen nu ook minnetjes tevoorschijn. Een paar dagen geleden erg teleurstellend nieuws over de consumentenbestedingen en vanmorgen behoorlijk tegenvallend nieuws over de industriele produktie.

-De beleggers mogen zich ook wel eens wat drukker maken over de komende G-20 bijeenkomst. Het ziet er steeds meer naar uit dat daar van overeenstemming geen sprake meer gaat zijn. De irritaties en ergernissen over elkaar nemen zijn in een strak tempo aan het toenemen en dat is nooit een goede basis om welke afspraak dan ook te maken. Geen prettig vooruitzicht voor de wereldeconomie, om het eens voorzichtig te formuleren.

-In de VS wordt per dag duidelijker dat er een grote kloof is ontstaan tussen de bedrijven die vooral afhankelijk zijn van de Amerikaanse economie en de bedrijven die ook (grote) belangen buiten de VS hebben. Gisteren tamelijk optimistische geluiden van de CEO's van de grote internationale concerns, vanmorgen behoorlijk sombere teksten vanuit het midden- en kleinbedrijf.

-In Nederland-pensioenenland zijn er geen saaie dagen meer. Vanmorgen het nieuws dat er stresstesten gaan komen voor de pensioenen om meer inzicht te krijgen in de risico's die er zijn. Leuk, kan allemaal geen kwaad, maar het gaat dan natuurlijk maar om twee dingen; a) hoe realistisch zijn die stresstesten en b) wat gaan de consequenties zijn bij onprettige uitkomsten. Als daar ook maar een beetje creatief mee wordt omgegaan, hebben die testen geen enkele zin en zijn het vooral exercities om tijd te winnen en de problemen vooruit te schuiven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten