donderdag 25 november 2010

-De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten is vanmorgen wel vriendelijk. Veel wat hogere noteringen met omzetten die niet bijzonder zijn. Het hogere slot op Wall Street gisteravond is natuurlijk een belangrijke stimulans.

-Gisteren werden er in de VS een hele serie cijfers bekendgemaakt. En zoals u ondertussen kunt weten, gaan de media tamelijk selectief met het nieuws om. Meevallers en prettige berichten worden groot gemeld en vaak herhaald, tegenvallers en slecht nieuws wordt zo minimaal mogelijk gebracht. De inhoud van de berichten was gisteren zeker niet eenduidig, maar na die speciale 'mediabehandeling' was het geen toeval meer dat de koersen behoorlijk konden stijgen.

-Meevallers waren gisteren de cijfers over het consumentenvertrouwen en de persoonlijke inkomens en bestedingen. Tegenvallers kwamen er uit de huizenmarkt en de industrie. Opgeteld goed voor maximaal een gemengd beeld en zeker geen reden voor veel euforie.

-In euroland neemt de nervositeit bij de obligatiebeleggers duidelijk toe. Na alle ontwikkelingen in Ierland wordt er beter gekeken welk andere land misschien in problemen kan komen. En als er goed gekeken wordt, zijn volgende pijnpunten niet moeilijk te vinden. Die primair financiele pijnpunten zijn eigenlijk in alle eurolanden te vinden. Er zijn echter grote verschillen tussen diezelfde eurolanden voor zover het de mogelijkheden betreft om die pijnpunten het hoofd te bieden. En dat is natuurlijk de kern van de zaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten