woensdag 24 november 2010

-Er wordt vanmorgen op de Europese aandelenmarkten vooral getwijfeld. Per saldo bewegen de indices rondom de slotstanden van gisteren en stellen de omzetten, met uitzondering van die voor de financials, opnieuw helemaal niets voor. Berichten zijn er wel, maar ze zijn niet eenduidig genoeg om de stemming te bepalen.

-Gisteren publiceerde in de VS de Federal Reserve de laatste langere termijnverwachtingen met betrekking tot de economie. Het was niet prettig. De langere termijn groeiverwachtingen waren al niet hoog en zijn naar beneden bijgesteld en de werkloosheidsvooruitzichten waren al niet positief en zijn naar boven bijgesteld. Oftewel: de Fed is maar weinig optimistisch voor de komende jaren.

-Tegelijkertijd was er ook in de VS de tweede schatting voor de groei over het derde kwartaal van dit jaar en die kwam wat hoger uit dan de eerste. Laat u daardoor niet misleiden. De belangrijkste bijdrages aan de groei waren een toename van de voorraden in het bedrijfsleven en een afname van de importen. Kan allemaal een kwaad, maar geen indicatie dat het lekker loopt. Om het eens voorzichtig te formuleren. En dat kan ook helemaal niet met de recente ontwikkelingen op de arbeids- en de huizenmarkten.

-In euroland probeert men zich vast te klampen aan de laatste vertrouwenscijfers uit het Duitse bedrijfsleven. Ook weinig mis mee, maar bedenk wel dat veel grote en bekende Duitse bedrijven buitengewoon internationaal opereren en weten te profiteren van de ontwikkelingen in landen waar het een stuk beter gaat dan in de eurozone. Die Duitse groeicijfers van gisteren kwamen echt niet uit de lucht vallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten