vrijdag 12 november 2010

-Het wil vanmorgen niet lukken op de bekende Europese aandelenmarkten. Over een breed front lagere noteringen met omzetten die niet veel voorstellen. In aandelenland beginnen handelaren/beleggers langzaam aan wat oog te krijgen voor de mogelijke consequenties van de financiele problemen in een paar Europese landen. En het nieuws vanmorgen dat de Chinese beurs een dikke dreun kreeg, zorgt voor meer onrust en onzekerheid.

-Vanmorgen is bovendien kristalhelder geworden dat de economische groei in de eurozone behoorlijk aan het afzwakken is. Vergeleken met een jaar geleden zien de cijfers er nog best aardig uit, maar vergeleken met een kwartaal eerder is het beeld minder prettig. Om het eens voorzichtig te formuleren.

-Terug naar de Chinese beurs. Het waren vage geruchten over een mogelijk minimale stijging van de rente en nog vagere geruchten over mogelijke maatregelen met betrekking tot de speculatie in onroerend goed die zorgden voor die ouderwetse koersdreun. Het tekent de nervositeit op de markt dat er zo heftig gereageerd wordt op dit soort berichten.

-In de VS was er een aardig bericht over de 'insider buying/selling' (hoeveel aandelen van hun eigen bedrijf kopen/verkopen de topmensen). De laatste cijfers geven aan dat er nog nooit in de geschiedenis zoveel aandelen in de eigen bedrijven verkocht zijn. Is dat een indicatie dat de topmensen denken dat de koersen van 'hun' aandelen erg hoog zijn of is dat geen indicatie dat de topmensen denken dat de koersen van hun aandelen hoog zijn?

-Als handelaar/belegger kun je de bovenstaande macro-, micro- en sentimentsberichten natuurlijk altijd negeren, maar het is toch verstandiger om dat niet te doen. Het was, het is en het gaat altijd zo blijven dat als de perceptie van de realiteit te ver gaat afwijken van de realiteit, het de perceptie is die zich aanpast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten