maandag 22 november 2010

-Veel wat hogere koersen met omzetten die met uitzondering van die van de financials helemaal niets voorstellen. Dat is vanmorgen het beeld op de bekende Europese aandelenmarkten. Nieuws is er maar weinig, maar de laatste berichten uit Ierland bepalen natuurlijk de stemming.

-In Ierland is bekendgemaakt dat de regering daar om financiele steun gaat vragen aan de Europese Unie en het IMF. Over alle mogelijke details is nog ongeveer niets bekend, maar er gaan geruchten over bedragen tot euro 95 mrd. En er zijn geen 5 mln Ieren. Is er nou echt een iemand op deze wereld die denkt dat deze actie ook maar iets gaat oplossen? Er wordt tijd gewonnen, niets meer en niets minder.

-Grote vraag blijft wel hoe het ooit zover heeft kunnen komen dat dergelijke krankzinnige bedragen nodig zijn om de banken in een klein land als Ierland overeind te houden. Wat is daar de afgelopen jaren allemaal misgegaan? Wie hebben er zo zitten slapen? Wie hadden er wat moeten doen? Hoe is het afgelopen met de verantwoordelijke autoriteiten?

-Dit is natuurlijk veel minder een reddingsoperatie voor de Ierse banken dan een voor een aantal grote banken in Europese landen die voor enorme bedragen in Ierland zitten en voor geen goud willen afboeken. Voor de zoveelste keer moet de belastingbetaler ervoor zorgen dat de obligatiebezitter zijn/haar geld terugkrijgt.

-Na Griekenland en Ierland kunnen we nu rustig gaan wachten welk volgende land in het middelpunt van de onprettige belangstelling gaat komen te staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten